Pekarová na zahraničí, Bartoš ,,ministr pro digitalizaci". Další dělení fleků

12.10.2021 9:17

Jak by mohla vypadat příští vláda? Její obrysy jsou stále jasnější. Podívejte se.

Pekarová na zahraničí, Bartoš ,,ministr pro digitalizaci". Další dělení fleků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí

ODS, lidovci, TOP 09, STAN a Piráti dávají najevo, že chtějí jednat jen o společné vládě a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ani nemá snažit sestavovat nějaký svůj kabinet. Ten už naznačil, že připraví jednu nabídku pro ODS ke společné vládě s ANO, kde by mohl přepustit premiérský post ODS, ale tento post má ODS jistý i v koalici pravděpodobných budoucích vládních stran.

Podle informací Lidových novin by se křesla ve vládě mohla rozdělit v poměru 9 křesel pro pravicovou koalici SPOLU, tedy pro ODS, lidovce a TOP 09, a 6 křesel pro Piráty se Starosty. Budoucí vláda by tedy mohla být složena z patnácti členů, stejně jako současná vláda Andreje Babiše, kde má ANO 10 členů a ČSSD 5. Vláda Bohuslava Sobotky měla 17 členů.

V nové vládě by 4 ministry mělo získat hnutí STAN a 2 ministry Piráti. V koalici SPOLU však údajně narůstá napětí. ODS, která měla podle prvotních dohod získat 4 ministry stejně jako STAN, chce víc.

„V táboře ODS ale došlo k posunu. Část strany se hlasitě ozvala s tím, že chce ministra navíc,“ řekl LN zdroj, jenž si nepřál být jmenován. Zvláště hlasitý měl údajně být Plzeňský kraj, jehož lídr Martin Baxa (ODS) získal přes 11 tisíc preferenčních hlasů.

Lidovci by měli mít 3 členy vlády a TOP 09 2 ministry.

ODS možná svého ministra navíc dostane výměnou za to, že přepustí lidovcům post předsedy Sněmovny. O ten však podle listu stojí i TOP 09. Křeslo by mohla obsadit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která by ale mohla vést např. i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle MF Dnes se o Pekarové Adamové uvažuje také jako o ministryni zahraničí. Na MPSV totiž pomýšlí i pirátská poslankyně Olga Richterová.

O premiérovi a ministrovi financí je prý rozhodnuto. Po boku Petra Fialy stane jako šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). 

Ministrem zdravotnictví by se měl stát Vlastimil Válek (TOP 09). Ministrem vnitra by měl být šéf STAN Vít Rakušan.

Nejistota prý panuje kolem šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Základní otázka podle listu zní: Kam s ním? Teoreticky by se mohl stát ministrem pro digitalizaci.

ODS by mohl připadnout ještě post ministra nebo možná spíše ministryně, protože by ministerstvo mohla řídit starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová. ODS stojí také o Ministerstvo spravedlnosti, kde by mohl usednout např. Marek Benda.

Podle informací MF Dnes by Ministerstvo životního prostředí mohla obsadit TOP 09 a Ministerstvo zemědělství lidovci. Do čela resortu by se mohl vrátit Marian Jurečka, který ho řídil už za časů vlády Bohuslava Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …