Peklo! Vdova po Karlu Gottovi napsala Zemanovi. A lidé „z Letné“ začali psát také. Nic hezkého ani o Gottovi, ani o Zemanovi

16.11.2019 11:51

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na svém facebooku včera zveřejnil děkovný dopis od manželky zesnulého Karla Gotta Ivany Gottové za uspořádání pietních akcí. Mnoho lidí si opět vzpomnělo na legendárního zpěváka, za nějž po jeho úmrtí na počátku října truchlila většina republiky. V komentářích zprvu lidé děkovali za důstojnost, s níž bylo poslední rozloučení s Karlem Gottem vedeno. To však nevydrželo dlouho, pod příspěvkem se pak sešli příznivci akcí Milionu chvilek pro demokracii a vypuklo pozdvižení. „Zítra ale budou zpívat jiní…“ započali kanonádu demonstranti a jali se pod příspěvek vkládat fotografie zvoucí na Letnou.

Peklo! Vdova po Karlu Gottovi napsala Zemanovi. A lidé „z Letné“ začali psát také. Nic hezkého ani o Gottovi, ani o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. Víta na Pražském hradě

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí
Ivana Gottová v úvodu dopisu poznamenala, že když před několika málo měsíci její manžel obdržel od prezidenta dopis s přáním k narozeninám, tak nečekala, že zanedlouho bude psát ona jemu. „Stalo se. Můj manžel zemřel a odešel s rozloučením provázeným státními poctami – v posledku při zádušní mši konané dne 12. října 2019 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, která se konala především s laskavým svolením J. Em. Dominika Duky OP, avšak též s naprosto nepominutelným přispěním Vaším, jakož i Kanceláře prezidenta republiky,“ pokračuje dopis adresovaný Miloši Zemanovi.

Gottová připojila i poděkování lidem, kteří přispěli k realizaci obřadu a pohřbu. „Dovolte mi proto tímto vyjádřit Vám mé osobní poděkování. Rovněž tak mé poděkování směřuje vůči všem z okruhu Kanceláře prezidenta republiky a všech jejích součástí, kteří se na náročné realizaci podíleli – nelze je na tomto místě uvést všechny a nejde rozhodně jen o vedoucí pracovníky, přesto bych ráda výslovně zmínila alespoň pana Vladimíra Kruliše, ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a v neposlední řadě též pana Jana Nováka, ředitele Sekce administrativní Kanceláře prezidenta republiky,“ shrnula.

Celý dopis pak sdílel i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na facebooku se slovy, že pan prezident obdržel nádherný dopis.

Gott podlehl těžké nemoci 1. října před půlnocí. Léčil se s akutní leukémií. Veřejnost se s ním mohla naposledy rozloučit 11. října na Žofíně, kam dorazilo zhruba 49 tisíc lidí. V sobotu 12. října se pak konala zmiňovaná zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s legendou populární hudby rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Vyhlášen byl rovněž den státního smutku.

Ti, kteří se tam nedostali, ale slovy herečky Jiřiny Bohdalové se „počítají mezi truchlící“, měli možnost celý obřad sledovat před katedrálou na velkoplošné obrazovce a na konci obřadu vzdát poctu rakvi a věnovat svému idolu poslední potlesk.

Mistra lidé chodili uctít i na další pietní místa. Velmi mnoho truchlících se několik dnů po umělcově úmrtí začalo scházet u Gottovy vily na Bertramce, kde místo zaplnili svíčkami, květinami, vzkazy, fotografiemi, plyšáky, balonky a dalšími předměty. Svíčky a květiny během několika dní pokryly ulici i před sousední vilou a hlavní město zřídilo i další pietní místo v Kinského zahradě.

„Rozloučení bylo krásně připraveno, bylo to důstojné tomuto našemu umělci Karlovi. Děkujeme,“ zhodnotil pod příspěvkem Ovčáčka uživatel Václav Halat. A na podobné vlně se nesly i jiné komentáře.


Dopis Ivany Gottové však vzbudil nejen vzpomínky na legendárního zpěváka, ale objevilo se i mnoho značně odlišných zpráv. Pod Ovčáčkovým příspěvkem se totiž následně sešli příznivci Milionu chvilek pro demokracii a vypuklo tak pozdvižení od demonstrantů snažících se upoutat pozornost k dnešní demonstraci na Letné. Jan Baše tak během včerejšího večera zanechal dosti ostrý komentář. „Zítra ale budou zpívat jiní…“ okomentoval fotografii s datem konání dnešní demonstrace.

Najevo vyšly i nenávistné komentáře vůči samotnému zesnulému zpěvákovi. „Pan Gott podepsal nádhernou Antichartu,“ stálo v jednom z příspěvků od Andrey Kocourkové.

A schytal to i samotný Ovčáček. „To to pošta doručovala 3 týdny? Anebo jsi to našel při úklidu?“ obořila se na mluvčího Radka Baštýřová.

„A Jiří v tom nádherném dopise jmenován nebyl. To musí bolet!“ poznamenala sarkasticky i další z uživatelek.

A to již záplavy podobně laděných komentářů nevydržela Iva Hartigová a do přispěvatelů se opřela: „Sluníčka a lepšolidi nemají nic lepšího na práci než svoji nenávist vyjadřovat i k tomuto smutnému tématu. Místo aby, když neumí své negativní emoce udržet na uzdě, mlčeli!“ podotkla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…