Peklo kolem Slavie: Kalousek zasáhl. Topolánek až mezinárodně

15.04.2021 11:07

Fanoušci Slavie jsou mírně řečeno nespokojení s trestem od UEFA, který dostal hráč Ondřej Kúdela za slova pronesená vůči Glenu Kamarovi z Glasgow Rangers. A chtěli by, aby se to nějak projevilo při dnešním zápasu s Arsenalem, například logem UEFA MAFIA. „Jestli si kleknou, vypínám televizi,“ varoval nejeden fanoušek na Facebooku a zloba se snesla i na hlavu Jaroslava Tvrdíka, který se Kamarovi omluvil. Nespokojenost ale panuje i na ostrovech. 10 vynechaných zápasů je prý pro Kúdelu málo a tak jeden fanoušek založil petici, aby UEFA potrestala sešívaného tvrději. A zrušila trest Kamarovi. Z bývalých politiků se ozvali Kalousek a Topolánek. Bývalý premiér dokonce mluvil anglicky.

Peklo kolem Slavie: Kalousek zasáhl. Topolánek až mezinárodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Dnes SK Slavia Praha hraje s anglickým klubem Arsenal. Na zápas a jeho sledovanost ovšem bude mít vliv rozhodnutí UEFA, která vyhodnotila předchozí zápas mezi Slavií a skotským týmem Glasgow Rangers. Minimálně tím, že za Slavii nenastoupí Ondřej Kúdela, který dle rozhodnutí organizace musí vynechat 10 zápasů. Ovšem bouří se i fanoušci a chtějí, aby Slavie s tímto podle nich nespravedlivým rozhodnutím něco dělala, byť jen symbolicky.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Jak jsme již psali, předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík se Glenu Kamarovi omluvil a říká, že k němu Kúdela neměl přistoupit. „Podnikám kroky k tomu, abych zabránil opakování takové situace v našem klubu. Chceme se ještě více poučit ze současné situace a navázat spolupráci s některou z významných protirasistických organizací a pozvat ji ke spolupráci s klubem formou školení, a ještě komplexnějšího nastavení současných vnitřních politik,“ řekl.

Rozhodnutí UEFA glosoval bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. „Mladý, silný a agresivní muž mi včera chtěl ukopnout hlavu. To jsem byl ještě připraven podstoupit. Pak ale dvaapůlkrát přitvrdil a místo toho mi pošeptal, že jsem ‚vopice‘. To už se vydržet nedalo,“ shrnul nepoměr trestů.

Fanoušci Slavie taktéž mají zcela jiné představy o spravedlnosti. Navrhují například, aby se na rukávech fotbalistů objevilo heslo UEFA MAFIA. Nebylo by to poprvé. Tento slogan už zněl, když italští rozhodčí u obrazovek rozhodli, že penalta proti Slavii se bude opakovat a klubu utekla Liga Mistrů.

Jaroslav Berka doporučoval vzdát nejdříve hold nedávno zemřelému princi Philipovi. Královská rodina byla také bez důkazů nařčena z rasismu manželkou prince Harryho. A Roman Gütter zase dresy s nápisy: „Kúdela není rasista“.

Samostatnou kapitolou je pak symbolické poklekávání jako výraz podpory hnutí Black Lives Matter. „Jestli si kleknou, vypínám televizi,“ prohlásil nejeden fanoušek. Další doplnil, že nejen že televizi vypne, ale začne fandit jinému klubu.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí
Značná zloba se snesla i na Tvrdíkovu hlavu. „Ten Tvrdík je fakt řiťolezec. Omlouvá se Kamarovi za to, že mu UEFA bez důkazů odsoudila hráče. Hm, týmový člověk. Ale evidentně jen na Twitteru. Kdybyste byli co k čemu, tak UEFU žalujete u skutečného soudu za šikanu a diskriminaci. A neřešíte s nima nějaký jejich Disney soudy, ve kterých se odsuzuje jen na základě obvinění, a že tamní veřejnost chce někoho lynčovat,“ doporučoval Martin. Roman Vrba spekuloval, že za Tvrdíkovým rozhodnutím musí něco být.

„Místo abychom si získali svým postojem respekt, že chceme spravedlivý trest pro obě strany, podložený důkazy, stáhneme ocas a necháme si vše líbit,“ stěžoval si Roman Řezáč a Ivan Kotlín se přidal, že Tvrdík se prý „klaní až na zem“.

„Alespoň všichni vidí, jakej blbeček ten Tvrdík je. Teď, když konečně mohl ukázat, že je Slavii platnej i k něčemu jinýmu, než ke sdílení píčovin na Facebook a Instagram, jak nějaká malá nadržená youtuberka, tak udělá takovouhle věc, ze který si každej normální člověk musí odplivnout. Vzpomeňte si na to, až zase bude plácat něco o Slavistický rodině...“ varoval před chováním šéfa Slavie Martin Oltman.

Ale Tvrdík měl i svého zastánce. Podle Jiřího Poláka se jako top manažer klubu Tvrdík jinak vyjádřit nemohl, protože by Slavii poškodil. „Rasismus je v dnešní době tenkej led a bohužel funguje presumpce viny, ať jsou důkazy, nebo ne, ať nás to sere, nebo ne, tak UEFA rozhodla, věřím, že Kúdela se odvolá a bude se to dál řešit, ale uvědomte si nejdřív to, že Tvrdík nejedná jenom za sebe, ale za všechny lidi, které Slavie zaměstnává a nejen realizační tým, hráče, ale i spoustu dalších lidí v kancelářích atd.“ obhajoval předsedu představenstva.

Kdyby se Kúdely zastal, prý by byl celý klub označen za podporovatele rasismu. „Jasně, je to fakt sračka, protože Ondrovi nikdo nic nedokázal... ale tak je prostě dnešní doba nastavená... Ale sám Ondra se vyjádřil, že se necejtí zrazen tím vyjádřením, protože i on sám chápe, jak to funguje,“ pokračoval ve vysvětlování.

Ale nejsou to jen fanoušci Slavie, kteří jsou nespokojení. Rozhodnutí chtějí napadnout i zastánci Kamary. Na webu Change.org (de facto mezinárodní forma serveru petice.cz) už odstartovala petice fotbalového fanouška Matta Walkera. Ten je prý „šokován tímto ohavným rozhodnutím“. „Nejen proto, že trestají Kamaru, který se jenom bránil rasismu, ale i kvůli tomu, že Kúdela se po 10 zápasech vrátí, jako by se nic nestalo,“ stěžuje si Walker a říká, že to se „nesmí dovolit“.

UEFA prý dala najevo, že postavit se rasismu je z 30 % tak špatné, jako něco rasistického spáchat. Obviňuje organizaci, že jsou zbabělci, když Kúdelovi nedali větší trest. „Vyzývám a prosím UEFA, aby trest pro Kamaru zrušila a Kúdelovi uložila mnohem, mnohem větší,“ říká Walker a dodává, že mu jde o „budoucnost fotbalu“. Zatím má ovšem jen 49 podpisů.

K rozhodnutí UEFA se vyjádřil také bývalý fotbalista Gary Lineker. „Potrestaný za rasismus. Potrestaný za to, že reagoval na to, že ho někdo rasisticky napadl. Rozhodnou někdy správně?“ kritizoval rozhodnutí. K jeho slovům měl co říci bývalý premiér Topolánek: „Slušný člověk odsoudí násilí před nadávkou. Slušný člověk odsoudí zločinný zákrok Roofa a Kamarovu chladnokrevnou pomstu. Byl jsi dobrý hráč, Gary, ale jako člověk jsi trouba.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…