Peklo ředitelů škol: Rodiče se ozvali

02.09.2021 10:42

Vláda Andreje Babiše (ANO) ještě o prázdninách oznámila, že na počátku školního roku ve třech vlnách otestuje žáky a studenty. A o slovo se hned přihlásili rodiče, kteří s testováním svých dětí v žádném případě nesouhlasí. Ředitelé škol kvůli plánovanému testování čelí prosbám i výhrůžkám naštvaných rodičů. Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze k tomu poznamenal, že děti představují coby šiřitelé epidemie jen malé riziko.

Peklo ředitelů škol: Rodiče se ozvali
Foto: spindoctors.cz
Popisek: Základní škola Praha-Lipence v současnosti

Ministři zdravotnictví a školství za hnutí ANO Adam Vojtěch a Robert Plaga ještě před začátkem školního roku oznámili, že žáci a studenti projdou třemi vlnami PCR či antigenního testování. Rodiče ale už před začátkem školního roku vládu Andreje Babiše (ANO) žádali, aby od testování žáků upustila. Ředitelům škol podle Lidových novin rodiče dokonce vyhrožovali, že pokud jejich děti nechají otestovat, jak to požaduje vláda, musí počítat s následky.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

„E-maily přišly minulý či předminulý týden. Mažu je,“ řekl listu Jiří Zajíček, ředitel pražské Masarykovy střední školy chemické a šéf Unie školských asociací ČR – CZESHA. „Morální apely a výhrůžky dostáváme poměrně často,“ potvrdil deníků Zajíčkova slova Luboš Zajíc, šéf Asociace ředitelů základních škol. „Jedná se ale o jednotky případů na školách, není to nic hromadného,“ doplnil.

Ředitelé rodičům sdělují, že testování nařizuje stát a oni toto nařízení respektují. Pokud by nařízení sabotovali, musely by počítat s tím, že se strany státu přijde sankce.

Ale rodiče, kteří odmítají testování, si trvají na svém. „Nesouhlasíme s tím, co se tady děje. Naše děti si spolu hrají celé léto bez problému. Takže nevidím důvod, proč by se dneska měly testovat,“ uvedl jeden z rodičů.

Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze k tématu uvedl, že testování dětí považuje za správné, protože se tak dokáže, že děti představují v šíření pandemie minimální riziko a není nutné školy zavírat.

Balík patří mezi odborníky, kteří vládě vyčítají, že v loňském školním roce ponechaly školy zavřené snad nejdéle v EU, což nejvíc uškodilo právě dětem, ať už při jejich vzdělávání, tak už v jejich psychice a budování sociálních vazeb.

„Děti představují podle validních dat o 60 až 70 procent menší riziko než běžná populace. Na to máme tvrdá data. Bylo by dobré, aby i naše autority viděly, že děti vysoké riziko nepředstavují a že při dodržování určitého režimu a při tom, že jsou jejich rodiče a prarodiče proočkovaní, nepředstavují pro šíření viru riziko,“ vysvětlil Balík.

Počet rodičů, kteří nakonec nenechají své děti otestovat, se ale na jednotlivých školách pohybuje jen v jednotkách. Na sociální síti Facebook to přitom vypadá, že své děti nenechá otestovat až 19 procent voličů. Realita je však jiná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…