Peníze na stromech, hysterie a populismus. Ekonom Pikora rozebral „trochu jinak“ data o kvartálním HDP

02.09.2020 17:22

Ekonom Vladimír Pikora se vyjádřil k datům o HDP ve druhém kvartále, která zveřejnil Český statistický úřad. „Všichni řeší růst a jeho strukturu. Já jsem se na data podíval trochu jinak,“ napsal k tomu Pikora.

Peníze na stromech, hysterie a populismus. Ekonom Pikora rozebral „trochu jinak“ data o kvartálním HDP
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Jak Pikora uvedl, všichni víme, že hrubý domácí produkt poklesl. „Ale kam? Kolik let růstu umazal? Tipněte si! Všichni mluví o tom, že se jedná o rekordní propad. Znamená to návrat o rok nebo o deset let?“ zeptal se Pikora.

„Když se podívám, kolik činí HDP ve druhém kvartále ve stálých cenách roku 2015 v korunách (chci eliminovat vliv inflace), vidím, že jsme výš, než jsme byli ve třetím kvartále roku 2015 a níž než ve čtvrtém kvartále roku 2015. Je to zjednodušeně řečeno podzim 2015. To není až apokalyptická tragédie, jak to mnozí líčí. My jsme vlastně neumazali z ekonomiky ani pět let růstu a máme kvůli tomu deficit rozpočtu půl bilionu. To je naprosto bláznivé. A to vše jen kvůli hysterii a populismu,“ zmínil dále Pikora.

„Ano, kdyby nebylo záchranných kroků vlády a všech různých podpor, byl by propad výraznější. Třeba až do roku 2014. Ale měli jsme se v roce 2014 tak špatně? Hlavně jsme neměli tak šílený deficit státního rozpočtu. Peníze vážně nerostou na stromech,“ uzavřel Pikora a připojil graf HDP v jednotlivých kvartálech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…