Peníze najdeme, vědecká centra nesmí padnout, prohlásil Fiala

05.07.2012 8:19

Velká výzkumná vědecká centra bez peněz skončí, což si podle ministra školství Petra Fialy nemůže dovolit. Slíbil proto, že se na ně peníze v rozpočtu resortu najdou. Informuje o tom server Aktuálně.cz. V rozhovoru také popsal, co se již na ministerstvu podařilo zlepšit.

Peníze najdeme, vědecká centra nesmí padnout, prohlásil Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

"Problematice evropských fondů se intenzivně věnuji. Jsem přesvědčen, že již byly nastaveny procesy, abychom situaci zlepšili. Udělali jsme některé zcela jasné a konkrétní kroky, např. zastavení přípravy individuálních projektů národních, které kritizovala Evropská komise, posílili jsme kontrolní mechanismy, zrychlujeme rozhodovací procesy a snažíme se jí ukázat, že dnes je situace odlišná," říká Fiala.

Důležitá je podle Fialy personální stabilita - změny nevylučuje, žádné ale v blízké době v plánu nemá. Nová výzkumná centra vznikla v souvislosti s některými operačními programy a nyní se zdá, že si nebudeme moci dovolit jejich udržení. "Kdysi jsme přijali závazek, že připravíme program udržitelnosti a z rozpočtu uvolníme prostředky až do výše 2,5 miliardy korun ročně právě na udržitelnost velkých výzkumných center. Pokud se nám je podaří realizovat, změníme mapu výzkumu v České republice. Také si vytvoříme taková centra, která budou, doufejme, konkurenceschopná i v Evropě a přitáhnou k nám české i zahraniční odborníky," uvedl ministr.

Peníze pro tato centra ale budou v budoucnu podle Fialy zajištěna hlavně úspěchy těchto center, nikoli státem. "Bylo by příliš drahé je vybudovat a pak nechat padnout. Na druhou stranu se nemůžeme dopustit té chyby, že je budeme platit, aniž by měla výsledky. Musíme pomáhat centrům, která budou nastavená indikátory plnit," vysvětlil ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…