Penze by od ledna měly růst tak jako dřív, projedná to vláda

08.04.2014 20:20

Důchodci v Česku by od příštího roku měli dostávat přidáno stejně, jak byli zvyklí do roku 2012. Vláda ve středu projedná novelu, která o rok dřív vrací původní vyšší valorizaci, jež platila před úspornými škrty. Penzistky a penzisté by si navíc mohli přilepšit víc, než uloží zákon. Místo očekávaných zhruba 150 korun by mohli v průměru dostat asi 205 korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tímto plánem ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) souhlasí.

Penze by od ledna měly růst tak jako dřív, projedná to vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

O přesné částce, o níž by se mohl od ledna důchod zvednout, bude vláda rozhodovat až na podzim. Přidat by chtěla podle původní valorizace aspoň o třetinu růstu reálných mezd a minimálně o růst cen, od loňska to je o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Zvyšování penzí přibrzdila na tři roky Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu. Koalice se tak k předchozímu modelu vrací o rok dřív.

Resort práce navrhuje, že by vláda mohla důchodkyním a důchodcům přidat víc

Podle podkladů k zákonu to ale vypadá tak, že bude letos nejspíš inflace nízká a citelně neporostou ani reálné mzdy. Penze by se proto příliš nezvedly. Reálně by klesaly. Resort práce proto navrhuje zvýšit od ledna důchody o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun, loni 137 korun.

Zamýšlené přidávání by vyšlo asi na 7,1 miliardy korun. Pokud by se penze upravily jen podle zákona o růst cen a třetinu růstu reálných mezd, stálo by to pět miliard, uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Babiš v pondělí řekl, že navrhované průměrné zvýšení o 205 korun už zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok.

Resort práce navrhuje ale také to, že by vláda mohla důchodkyním a důchodcům přidat víc, než nařizují paragrafy. Marksová argumentuje mimo jiné tím, že v posledních dvou letech zvyšování penzí seniorům nestačilo pokrýt životní náklady. Uvedla, že půl milionu důchodců hrozí chudoba. S tímhle záměrem Babiš nesouhlasí. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že nynější model, který počítá se statistickými údaji, je transparentnější. Pevné schéma navíc podle resortu „eliminuje vliv volebního cyklu", tedy vyšší přidávání před volbami.

Návrh novely a slibované vyšší zvednutí penzí chválí i odbory

Záměr vrátit se o rok dřív k vyšší valorizaci dnes ocenila Rada seniorů ČR. Navrhované přidání je podle ní ale nedostatečné. „Vyzýváme vládu k plnému vykompenzování propadu reálné kupní síly starobních penzí za léta 2012, 2013 a 2014 ve valorizaci v příštím roce," uvedl předseda rady Zdeněk Pernes. Propad rada vyčíslila až na 404 korun.

Návrh novely a slibované vyšší zvednutí penzí chválí i odbory. „Za poslední dva roky došlo k propadu příjmu důchodců. Pouhá valorizace podle původních pravidel je podle nás málo. Podporujeme návrh, aby průměrné zvýšení důchodu činilo aspoň 200 korun měsíčně," řekl ČTK místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Odborová centrála vítá i to, že by vláda mohla přidávat víc, než stanoví zákon.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňska v Česku kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10.970 korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…