Permanentní revoluce! Musíme být radikální. Prý jsem ekoteroristka, říká mluvčí aktivistů

28.07.2019 21:42

Čtyřiatřicetiletá IT developerka Veronika Holcnerová se stala mluvčí Rebelie proti vyhynutí. Upozorňuje na rizika spojená se změnami klimatu. V rozhovoru pro server Lidovky.cz uznala, že její akce se nemusejí líbit všem. Lidem se nemusí líbit, když členové hnutí blokují dopravu. A nemusí zůstat jen u toho. Čím teatrálnější akci aktivisté provedou, tím větší reakci policie by to mohlo vyvolat. Aktivisté se prý mají nechat třeba i zatknout.

Permanentní revoluce! Musíme být radikální. Prý jsem ekoteroristka, říká mluvčí aktivistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Členové Rebelie proti vyhynutí se prý omlouvají řidičům, když na některých ze svých akcí blokují dopravu. Otázka je, zda to řidičům stačí, zda by aktivisté podle jejich názoru neudělali lépe, kdyby dopravu vůbec neblokovali. Holcnerová uznává, že se akce aktivistů nemusejí líbit každému. A přece v nich hodlá pokračovat. I přestože ji část veřejnosti vnímá jako ekoteroristku.

„Hnutí zatím masivně roste, akce musejí být více a více radikální... nevyhnutelně to vyvolá rozpory i uvnitř organizace. Došla jsem k názoru, že to je správně. Musíme se vyvíjet dál, je to taková naše vnitřní permanentní revoluce. Naše akce vyvolávají dilema ve společnosti, mezi našimi členy, ale třeba i policisty, kteří proti nám zasahují. Kdyby to tak nebylo, neděláme toho dost. Jsem přesvědčena, že to máme dobře vymyšlené. Dokud budou naše akce radikální a zároveň nenásilné, budou chtít změnit systém a nevinit konkrétní lidi, věřím, že uspějeme,“ uvedla mluvčí.

„Určitě chceme vyprovokovat alespoň nějakou reakci. Na jednu stranu se nám sice brutální postup policie hodí, ale také chceme, aby byli lidé ochotní nechat se zatknout. Pokud budou zásahy příliš tvrdé, odradí je to od účasti na protestech,“ pokračovala.

Členové hnutí mají být připraveni nechat se třeba i zatknout, ale kdybyste se jich zeptali, jak by klimatickou krizi řešili, od mluvčí se dozvíte, že řešení nemají, protože nejsou odborníky na klima. Jde jim jen o to, upozornit na problém a na skutečnost, že ho odborníci musejí řešit, pokud mají na naší planetě žít i další generace lidí.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …