Peroutka fascinovaný Hitlerem. Toto k tomu sepsal soudce řešící žalobu na Zemana

17.09.2016 8:37

Ferdinand Peroutka byl fascinován Hitlerem jako je králík fascinován kobrou. To píše soudce Tomáš Novosad v odůvodnění rozsudku, který Kanceláři prezidenta republiky nařizuje omluvu za některé výroky Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Soudce v dokumentu vysvětluje, proč v některých bodech žalobě nevyhověl. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Peroutka fascinovaný Hitlerem. Toto k tomu sepsal soudce řešící žalobu na Zemana
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Odvolací soud Kanceláři prezidenta republiky 1. září přikázal, aby se omluvila vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Peroutkovi nepravdivě přisoudila autorství článku Hitler je gentleman.

„Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá,“ má stát v textu, který soud přikázal Hradu zveřejnit.

Hrad se naopak nemusí omlouvat za Zemanovo tvrzení, že Peroutka napsal „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Soudce Novosad v písemném rozsudku konstatoval, že Peroutka byl nacismem i Hitlerem fascinován. „Fascinace nemusí být vyvolána jen něčím kladným, avšak též něčím záporným ve smyslu uhranutí, jako je králík fascinován pohledem kobry. Takto hodnotící soud má ve vztahu k Peroutkovi jednoznačně reálný základ,“ píše se v rozsudku.

„Není zcela vyloučeno, že Hitlerovy mnohé úspěchy jsou Peroutkou vypočítávány s určitou ironií, ovšem to je jen jeden a nejistý z více možných výkladů,“ připouští soudce.

Právě kvůli těmto nejasnostem nemohl soud, podle odůvodnění, vyhovět žalobě na prezidenta v celém rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…