Pěst lidu, jako v roce '48. Vy jste nás okradli bez referenda, nadávají církve KSČM za nový návrh

23.08.2013 7:46

Předseda KSČM Vojtěch Filip navrhnul referendum. To by mělo odpovědět na otázku, zda má dál platit zákon o církevních restitucích. Právo píše o reakcích, které jeho návrh vyprovokoval. Podle představ Filipa by referendum mohlo mít vliv na výši finanční náhrady. Joel Ruml k návrhu uvedl, že ukazuje na to, jak by komunisté chtěli vládnout.

Pěst lidu, jako v roce '48. Vy jste nás okradli bez referenda, nadávají církve KSČM za nový návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Předseda ekumenické rady církví Joel Ruml Právu řekl, že plán komunistů ukazuje, jak by komunisté chtěli vládnout. „Všechno – smluvní závazky státu, rozhodnutí Ústavního soudu – bude zpochybnitelné vůlí lidu, aby následně “pěst lidu“ skrze ně jednala,“ řekl. Podle Rumla se po volbách ukáže, že KSČM nejde jen o restituce.

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka vnímá prý Filipova slova jako součást předvolební kampaně. „Zákon o majetkovém narovnání řeší dvacetileté neudržitelné provizorium ve prospěch celé naší společnosti,“ uvedl pro Právo.

Když kradli, referendum nepotřebovali

Generální sekretář České biskupské konference Pavel Holub prý chápe Filipovu snahu zaujmout před volbami. „Je to rétorika, na kterou v české zemi po celé generace vždy někdo slyší, ale doufám, že na to bude slyšet méně lidí než v roce 1948 a že budou méně fatální následky pro českou společnost,“ řekl Právu. „Když ten majetek kradli, tak referendum nepotřebovali,“ řekl deníku Dukův tajemník Milan Badal.

Ani od pravicových politiků nedostal Vojtěch Filip pochvalu. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) by například takové referendum zpochybňovalo a znejisťovalo vlastnické jistoty. Martin Kuba z ODS nevidí jako dobré, aby referendum zpětně rušilo zákony.

Právo píše, že ale sociální demokraté by se podle předsedy poslaneckého klubu Jeronýma Tejce referendu nebránili. Nicméně prý považují za rychlejší snížit výplatu miliardových náhrad zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…