Peszynski si pozval na debatu Babiše. Skončilo to ale pořádným trapasem...

29.05.2018 20:15

Aktivista Tomasz Peszynski se pokusil skrze svůj spolek Puls Evropy uspořádat občanskou debatu o Evropské unii. O debatu o EU ale nebyl valný zájem, většina přihlížejících se přišla podívat na Babiše. Spolek Babiše obviňuje, že si z debaty udělal předvolební agitaci, s propagací debat chce skončit. Bývalý tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza lituje promarněné šance.

Peszynski si pozval na debatu Babiše. Skončilo to ale pořádným trapasem...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Tomasz Peszynski na protestu proti Miloši Zemanovi a KSČM

Tomasz Peszynski, aktivista známý například svou loňskou akcí, kdy společně s dalšími lidmi vytvořil tzv. „uličku hanby“ před koncertem Alexandrovců v Praze, kde si návštěvníky koncertu jeho skupina dokumentovala, se nyní snaží mezi Čechy zvednout povědomí o Evropské unii. Založil českou odnož spolku Pulse of Europe, který vznikl předloni jako reakce na vzestup nacionalismu a populismu v Evropě. Spolek je aktivní především skrze své německé odnože.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Při příležitosti výročí sta let od vzniku Československa se na brněnském výstavišti uskutečnila občanská konzultace o EU. Diskusního panelu se zúčastnil i český premiér Andrej Babiš a jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini. Sám Peszynski si pochvaloval názorovou rozmanitost hostů, mezi které patřil také Luboš Lacina z Mendelovy univerzity, ředitel inovačního centra Petr Chládek, nebo primátor města Brna Petr Vokřál (ANO). „Slyšeli jsme různé názory a zajímavé argumenty o EU a třeba Euru, i když s Andrejem Babišem nikdo příliš přímo nepolemizoval. Samozřejmě, že část publika náhodně sesbíraného na chodbách brněnského výstaviště beseda nebavila a brzy ji opustili,“ stěžoval si na publikum Peszynski.

Peszynski dále uznal, že Babiš je ve svých názorech na EU konzistentní. Nelíbily se mu ale názory pánů Babiše a Pellegriniho na některé věci, včetně protiruských sankcí. „Babiš i Pellegrini jednoznačně říkali, že EU je skvělý projekt a že jsou pro nás výhodný, načež následovaly litanie o vpouštění migrantů, křivých okurkách a uzurpátorské a arogantní Evropské komisi. A dokonce si oba politici notovali v kritice protiruských sankcí, což považujeme za obzvlášť nebezpečné,“ stěžoval si Peszynski.

Jedna z aktivistek se posléze Babiše zeptala na zneužívání evropských dotací. Podle Peszynskiho se Babiš odpovědi vyhnul: „Například při otázce, kterou položila brněnská aktivistka, která se týkala zneužívání evropských dotací. Babiš s kamennou tváří odpověděl technicky, jakoby nechápal, kam tato otázka mířila.“

Peszynskiho nízká účast rozladila. Mrzí ho minimální dosah i praktická užitečnost konferencí. „Byli jsme přítomni na dvou konzultacích a je evidentní, že tyto konzultace rozhodně nejsou něčím stěžejním, co se vztahu ČR a EU týká. Nemají šanci ovlivnit veřejné mínění o EU a nemají šanci rozproudit celonárodní diskuzi o Evropě. Evidentně se jedná jen o jakési povinné plnění současné poltické poptávky a samozřejmě si Babiš bude moc zveřejnit fotky a facebookové posty o tom, jak mluví s občany. Ale dosah je minimální. Rovněž zde neprobíhá vůbec žádný sběr informací o názorech občanů. Toto je důležité si zapamatovat, pro případ, kdyby vláda chtěla na podzim z těchto konzultací vynášet nějaké závěry,“ napsal Peszynski.

O kousek dál ale občany „důrazně žádá“, aby na podobné besedy chodili a dozvěděli se tak něco o EU: „Z tohoto důvodu Pulse of Europe přestává klást důraz na tyto aktivity. Nebudeme se už nadále v tomto tak extrémně angažovat, jako jsme činili doposud. Pro nás je to jen z další série besed o EU. Přesto ale zdůrazňujeme, že každá beseda o EU, i ta s Babišem, je důležitá a důrazně žádáme, aby lidé na tyto besedy chodili. Pro mnohá města to bude dobrá příležitost, jak si poslechnout něco o EU.“

K celé věci se na svém Twitteru vyjádřil také někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza. Podle něj jde o zahozenou příležitost.

Na Prouzův Twitter zareagovala Peszynského česká buňka organizace Pulse of Europe. Naznačila, že místo občanských konzultací mělo jít spíše o předvolební agitaci Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…