Pět bývalých příslušníků StB stojí před soudem. Hrozí jim tři až deset let vězení

24.09.2019 12:58

Soudkyně Olga Kalašová dnes kvůli nepřítomnosti jednoho z obžalovaných odročila hlavní líčení s pěticí někdejších příslušníků StB na listopad. Zbyněk Dudek, Jiří Šimák, Karel Hájek, Jaroslav Maryško a Rudolf Peltan čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby za podíl na takzvané akci Asanace, uvedla ČTK.

Pět bývalých příslušníků StB stojí před soudem. Hrozí jim tři až deset let vězení
Foto: red
Popisek: Dokumenty z předlistopadu 1989, Ilustrační foto

Těmto obžalovaným hrozí tříleté až desetileté tresty vězení.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 1 se dnes nedostavil Šimák, kterého již soudy spolu s Dudkem v souvislosti s Asanací v minulosti odsoudily. Za psychické i fyzické týrání disidentů v roce 1981 dostali každý trest 3,5 roku vězení. Šimák je podle jeho advokátky dlouhodobě nemocný, podle soudkyně se ale z jednání neomluvil a ani nepožádal o konání hlavního líčení v nepřítomnosti.

Muž se podle člena hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislava Brabence nedostavuje k soudu opakovaně, nechodil ani na líčení v předchozích případech. „Magor (básník a publicista Ivan Martin Jirous) mi tehdy říkal: Minule měl Šimák hexenšus, tentokrát si jeho advokát spletl datum. Pak dodal: Nás jste sem tahali v řetězech, tak je přiveďte taky,“ řekl hudebník před soudní síní novinářům.

Brabenec vystupuje v současné kauze jako poškozený. Figuroval mezi chartisty a disidenty, které pětice údajně na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let tlačila k emigraci. Obžalovaní podle spisu vyhrožovali disidentům únosy i fyzickým násilím. „Nejhorší bylo, když mi říkali, že unesli moji dvouletou dceru,“ prohlásil hudebník. Vyhrožovali mu prý i únosem manželky v případě, že nezačne spolupracovat.

Pětice podle žalobců Brabence a další lidi šikanovala v jejich bydlišti i v zaměstnání, vyhrožovala jim, bez důvodu je zadržovala a opakovaně prohledávala jejich byty.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…