Pět mizerných let krize jsme přečkali dobře, řekl lídr TOP 09 Niedermayer

02.04.2014 9:21

V Plzni se v úterý uskutečnilo setkání s podnikateli, na kterém svoji vizi o budoucím vývoji evropské ekonomiky představil bývalý viceguvernér ČNB a nynější kandidát do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09). V plzeňské restauraci U Zvonu, v níž se Niedermayerova přednáška konala, se sešlo zhruba padesát lidí.

Pět mizerných let krize jsme přečkali dobře, řekl lídr TOP 09 Niedermayer
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Luděk Niedermayer, jenž kandiduje do Evropského parlamentu, úvodem zanalyzoval, jak on říká, „pět mizerných let ekonomické krize". Podle Niedermayera ji Česká republika přečkala dobře, a i proto prý není důvod podléhat zbytečnému pesimismu, o čemž by měl také svědčit fakt, že se ekonomiky jednotlivých zemí světa obecně zlepšují. Krize však podle něho není zdaleka zažehnána.

Sofistikovaná ekonomika

„Velkým problémem, který trápí Evropu, je takzvaná dluhová krize. V průběhu roku 2009 totiž úroveň dluhů jednotlivých evropských zemí výrazně vzrostla a tak je tomu i nyní," říká Niedermayer a trochu tak mírní optimismus. Co českou ekonomiku tlačí výrazně dolů, je podle bývalého viceguvernéra korupce, přesto však o lehkém vzrůstu české ekonomiky nepochybuje a dodává: „Jsme sofistikovaná ekonomika. Krizi jsme přečkali dobře, tudíž není důvod říkat, že na tom budeme špatně."

Obavy ze situace na Ukrajině

Kandidát na europoslance zmínil i současný stav na Ukrajině, jenž by mohl být nemalým problémem pro evropskou ekonomiku a její růst. „V tomto ohledu je třeba zpozornit, neboť ukrajinská krize může s evropskou ekonomikou výrazně zamávat." V souvislosti s tímto tvrzením také poznamenal, že z hlediska ekonomiky se Rusko vůči EU chová příliš arogantně, což podle Niedermayera není na místě.

„V případě vzájemného snížení exportu by mnohem více utrpěla ekonomika Ruska než ekonomika EU, už jen proto, že Evropská unie vyváží na území Ruska pouze sedm procent zboží, zatímco Rusko do zemí Evropské unie plných šedesát.“ Zmínil se také o tom, že případný „alianční ochranný deštník NATO a Evropské unie“ nás nemůže plně ochránit.

Devalvace koruny

Závěrem se také vyjádřil k devalvaci koruny. Podle jeho předpovědí potrvá tato politika ČNB pouze do konce roku 2014, přestože vedení národní banky ještě nedávno uvádělo jako pravděpodobnější rok 2015. Tím jeho představení skončilo bez výrazné diskuse k předneseným tématům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pl, vf

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…