Pět stran ve Sněmovně a Okamura pryč. Tohle vyšlo v průzkumu. Jenže kdo ho dělal?

25.09.2020 15:45

Je tu další z řady předvolebních průzkumů. Po agentuře Kantar a společnosti STEM průzkum představilo i CVVM. Zatímco průzkum společnosti Kantar naznačuje, že hnutí ANO v koronavirové krizi ztratilo asi 4,5 procenta voličů, průzkum CVVM ukazuje něco jiného.

Pět stran ve Sněmovně a Okamura pryč. Tohle vyšlo v průzkumu. Jenže kdo ho dělal?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Průzkum CVVM ukazuje, že hnutí ANO by ve volbách mohlo získat hlasy až od 31,5 procenta voličů, což je víc, než podle společnosti Kantar. Ta v průzkumu pro ČT uvedla, že by stávající šéf hnutí ANO Andrej Babiš získal 27,5 procenta a druzí Piráti 19,5 procenta. Podle CVVM by Piráti měli 16,5 procenta.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Na třetím místě by podle CVVM skončila ODS se ziskem 12,5 procenta. Na čtvrtém místě se ocitla ČSSD se ziskem 10,5 procenta hlasů. Komunisté by od voličů dostali o jedno procento méně.

Další strany už by se do Sněmovny nedostaly. Platí to o hnutí STAN, kterému průzkum CVVM přisoudil 4,5. Totéž platí u hnutí SPD Tomia Okamury. TOP 09 v čele s Markétou Pekarovou Adamovou by získala 4 procenta a lidovci jen 3,5 procenta. Trikolóra Václava Klause mladšího by získala 2 procenta hlasů a Zelení procento jedno.

Není bez zajímavosti, že společnost STEM přisoudila hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury 8,8 procenta. Kantar volební šance SPD na základě výzkumu spočítal na 8 procent.

Sám Okamura se už v minulosti proti propočtům CVVM ohrazoval. Volební model CVVM z července přiřkl ČSSD 13 procent, zatímco SPD 7,3 procenta.

Předsedovi SPD přijdou tato čísla podivná. Už v červenci připomněl, že Centrum pro výkum veřejného mínění patří k Akademii věd ČR, je tedy placena z daní všech občanů, ale za peníze těchto občanů předkládá podle Okamury nedůvěryhodná data.

Takže až uvidíte výzkum CVVM, asi neuděláte velkou chybu, když si preference hnutí SPD vynásobíte dvěma a preference ČSSD zase dvěma vydělíte,“ konstatoval Okamura v létě.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…