Pět tisíc narkomanů na jednom nádraží. Frankfurt, finanční srdce Německa

03.03.2024 11:49

Německý deník Bild popisuje „drogové peklo“ ve Frankfurtu nad Mohanem. Na frankfurtském nádraží se pohybuje přes 300 dealerů, kteří zásobují okolo 5 tisíc narkomanů. Ročně tam dojde k 10 000 trestným činům. Americké firmy začaly svým zaměstnancům zasílat instruktážní e-maily, jak se okolí vyhnout a bezpečně se dostat do práce.

Pět tisíc narkomanů na jednom nádraží. Frankfurt, finanční srdce Německa
Foto: SANANIM
Popisek: Použité injekční stříkačky - ilustrační foto

„Feťáci se povalují na ulicích, potácejí se zpoza aut jako zombie, křičí, neurvale obtěžují chodce. Drogy jsou k mání na každém rohu, zdrogované ženy nabízejí svá těla k prodeji. Pro velké společnosti ve frankfurtské bankovní čtvrti je to příliš násilné,“ píše německý list.

Frankfurt je finančním centrem, kde sídlí pobočky největších bank a dalších institucí, takže si situace kolem tamního nádraží všímají i mezinárodní korporace. Americké firmy začaly svým zaměstnancům radit, jak se bezpečně dostat z nádraží na pracoviště. Zejména noví zaměstnanci dostávají e-maily s instrukcemi, jak se nádražní čtvrti vyhnout a ať některé ulice raději vůbec nepoužívají.

Zde je útržek z e-mailu jedné americké firmy z bankovního sektoru: „Z hlavního nádraží vyjděte pravým východem, jděte pouze po povrchu, nepoužívejte metro, přejděte ulici Gutleutstrasse do parku Gallusanlage, pak zahněte doleva přes park Taunusanlage. Odtud se vydejte směrem k ulici Taunustor.“

Na kratší vzdálenosti firma zaměstnancům raději proplácí taxíky. Lidem se též doporučuje, ať raději chodí pěšky, než aby jezdili metrem.

„Nádražní čtvrť ve Frankfurtu je nejhorším drogovým peklem v Německu! Na ploše 53 hektarů zásobuje 300 dealerů 5000 narkomanů,“ uvádí Bild s tím, že ročně na nádraží dojde k 10 tisícům trestných činů, 1 100 přepadením, 900 krádežím a 250 případům pouličních loupeží.

Situaci ve Frankfurtu líčil podobně už v létě deník Die Welt. Situace se evidentně nelepší.

„Bezdomovci si staví hrady z matrací, vyhublé postavy kouří crack, feťáci si píchají injekce, nehybná těla se krčí ve dveřích,“ píše Die Welt. „Páchne to tu močí a všude se válí odpadky.“

V létě probíhala rekonstrukce nádraží, mnoho vchodů a schodišť bylo zavřeno. Ta však byla podle německého listu útočištěm uživatelů drog a se zakrytými zákoutími se drogová scéna stala viditelnější. Střeženy musí být i veřejné toalety.

Dle výroční zprávy za rok 2023 o situaci nelegálních drog v Německu je nejšířenější drogou stále konopí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…