Petice proti korespondenční volbě se rychle šíří českým internetem

24.06.2022 9:30

Více jak tisíc podpisů za pár hodin. To je výsledek startu petice proti zavedení korespondenčního hlasování v českých parlamentních volbách, do které se v minulých dnech opřeli Svobodní. Jak uvedl předseda strany Libor Vondráček, je třeba udělat vše pro to, aby byla zachována ústavní zásada tajnosti voleb.

Petice proti korespondenční volbě se rychle šíří českým internetem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Svobodní korespondenční volbu pro volby v ČR nepodporovali nikdy. Termín voleb je dlouho dopředu známý a kdo se chce zúčastnit, včetně lidí v zahraničí, může. Pro případy zdravotní indispozice v ČR mohou volit lidé i v nemocnici nebo doma, pokud přestaneme blbnout s karanténami v době COVIDu, kdy mnoho lidí nemohlo legálně volit,“ je přesvědčený Libor Vondráček, který je přesvědčený o tom, že vždy je to otázka svobodné volby. 
 
„Kdo je na zahraniční misi, jako např. vojáci nebo velvyslanci, ten má volební urnu blízko. Kdo je dobrovolně dlouhodobě v zahraničí, ten ji může mít daleko,“ říká bez okolků Vondráček. 
 
„Snaha o digitalizaci a usnadnění života občanům je jistě chvályhodný cíl, ale zajištění zachování ústavní zásady tajnosti voleb a důvěryhodnost voleb obecně je pro nás důležitější. Zefektivňujme se v IT všude jinde. Až to budeme umět, přemýšlejme, jak třeba vymyslet i volby, ale zatím neexistuje žádná technologie ani blockchain, která by zaručila dodržení všech volebních zásad chráněných Ústavou ČR,“ dodal předseda Svobodných Vondráček. Petici můžete podepsat online zde.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…