Petr Fiala se ve sněmovně utrhl na Okamuru: Urážíte lid. O stranické oligarchii nejspíš mluvíte z vlastní zkušenosti

27.02.2018 21:03

Na úterní schůzi Sněmovny se poslanci shodli, že odloží jednání o novele zákona o obecném referendu a pokračovat bude až po uspořádání odborného semináře, kde by téma referenda bylo detailně rozebráno i s odborníky na ústavu, kteří by uvedli své případné připomínky. Zatím není jasné, kdy se přesně seminář uskuteční.

Petr Fiala se ve sněmovně utrhl na Okamuru: Urážíte lid. O stranické oligarchii nejspíš mluvíte z vlastní zkušenosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byl mimo jiné návrh zákona o celostátním referendu z pera SPD. Pošlou ho poslanci do druhého čtení?

Schůze úterní Sněmovny začala dvě hodiny po poledni. Jako první bylo na řadě uctění památky zavražděného novináře Jána Kuciaka. „Rádi bychom jeho památku uctili minutou ticha. Prosím, abyste povstali,“ vyzval své kolegy šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Server Novinky.cz v on-line přenosu ze Sněmovny informoval o tom, že hned poté předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek navrhl do programu, aby Sněmovna řešila odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny, a informoval o tom, že se mu podařilo sesbírat podpisy šestaosmdesáti poslanců.

Uplynulo sotva půl hodiny a padlo rozhodnutí, že poslanci nebudou jednat o odvolání místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury. Pro zařazení bodu na program schůze dolní komory totiž hlasovalo pouze sedmdesát poslanců, potřeba jich však bylo šestaosmdesát. V tu chvíli ale vypěnil předseda KDU-ČSL Bartošek. „V mnoha ohledech se chováte stejně jako komunisti, destruujete politickou kulturu v ČR,“ pustil se do poslanců hnutí ANO kvůli tomu, že podpořili Okamuru v čele Sněmovny.

Zanedlouho poté si lidovci vyžádali hodinovou přestávku na poradu svého klubu, po ní pak poslanci začali projednávat návrh zákona o celostátním referendu. Zpravodaj zákona Mikuláš Ferjenčík (Piráti) však prohlásil, že návrh podle něj není příliš konsenzuální. „Návrh musí odsouhlasit i Senát. S tím bychom měli pracovat,“ dodal.

Slovo se po něm ujal předseda SPD Tomio Okamura, jehož hnutí návrh o zavedení obecného referenda do Sněmovny na konci roku podalo a je pro něj stěžejní. „Všichni se zaklínáme, jakými jsme demokraty, ale když přijde na lámání chleba, tak slyším, že demokracie jen odtud potud,“ rozčiloval se. Neváhal mu oponovat předseda ODS Petr Fiala. „Není pravda, že kdo nechce zavádět prvky přímé demokracie, není dobrým demokratem. Je to nesmysl,“ rozohnil se.

Předseda Fiala označil Okamurovo vystoupení před sněmovnou za směs demagogie a dezinterpretací a urážek lidu, který prý v této zemi vládne již dnes pomocí orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Za demagogii pak označil tvrzení šéfa SPD, že přímá demokracie je vyšší a lepší než zastupitelská. "Okamura možná mluvil ze zkušenosti vlastního hnutí, když hovořil o stranické oligarchii," dodal profesor Fiala s pro sebe velmi netypickým sarkasmem.

Zdroj: Stenozáznam jednání Poslanecké sněmovny

Nakonec poslanci odhlasovali přerušení debaty o novele ústavního zákona o obecném referendu. Znovu o něm chtějí jednat na první schůzi po uspořádání odborného semináře o referendu. S uspořádáním semináře souhlasily všechny poslanecké kluby. Chybět v něm nebudou ani odborníci na ústavu. Kdy se seminář uskuteční, nyní ještě není určeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…