Petr Hájek „přivítal" nového amerického velvyslance. Objevil jeho slova, která by nás měla vyděsit

05.10.2014 16:41

Úvahu nad novým americkým velvyslancem v Praze uvádí šéfredaktor serveru Protiproud Petr Hájek výrokem jistého prezidenta z Jižní Ameriky. Podle něj jsou jedinou zemí, kde nehrozí státní převrat, Spojené státy. Ve Washingtonu totiž USA nemají ambasádu.

Petr Hájek „přivítal" nového amerického velvyslance. Objevil jeho slova, která by nás měla vyděsit
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Andrew Shapiro, nový šéf amerického diplomatického zastoupení v ČR, je stejně jako jeho předchůdce Norman Eisen blízkým spolupracovníkem prezidenta Obamy a také má české kořeny. To však prý zdaleka nejsou jediné podobnosti, zaručující „kontinuitu“ americké politiky vůči ČR.

Hájek se obává, že toto není dobrá zpráva. Nově dorazivší velvyslanec totiž doposud působil jako náměstek ministra zahraničí pro vojenské záležitosti a připisuje se mu zásluha na vytvoření tisíců pracovních míst - samozřejmě ve zbrojním sektoru. Podle některých zdrojů prý doposud nikdy neměly americké zbrojovky tolik koncesí na vývoz svých produktů.

Celý text ZDE.

Proto zní trochu děsivě, když velvyslanec Shapiro od začátku apeluje na Českou republiku, že by měla posílit finanční prostředky, vydávané na obranu. Před americkými senátory dokonce natvrdo přiznal, že v tomto duchu bude na českou vládu „naléhat“.

Hned po příjezdu do Prahy pak prý naznačil, co bude skutečným cílem jeho mise. V prvním rozhovoru pro Právo prozradil, že Američané by velmi rádi pomohli v jaderném výzkumu pro civilní účely. A pak pro jistotu dodal, že věří, že zrušený tendr na dostavbu Temelína bude znovu otevřen.

Hájek připomíná, že podle něj právě kvůli Temelínu spustil jeho předchůdce Eisen operaci, která vedla k pádu Nečasovy vlády. „Bohuslav Sobotka má tak o důvod více k neklidnému spaní,“ myslí si Hájek. Premiéra prý musí strašit osud Petra Nečase. Navíc to bude mít o to horší, že bude muset nejprve prosadit absurdní znovuotevření již uzavřeného tendru, a pak ještě to, aby v něm vyhrála americká firma.

„Jak jsme již nejednou psali, Petr Nečas skončil svou politickou kariéru v Moskvě tragickým `úletem`: Ujistil ruské partnery, že tendr na Temelín bude otevřený a poctivý,“ připomíná Hájek. Nový americký ambasador podle něj zcela zjevně plánuje, poučen zkušenostmi svého předchůdce, strčit nohu do dveří Temelína tak, aby se už nedaly zavřít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…