Petr Hampl: Ať národ povstane. ‚Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ‘, zpívají davy. Takže...

11.09.2018 13:34

O tom, jaké má být české národní hnutí, se na svém webu PetrHampl.com rozepsal sociolog Petr Hampl.

Petr Hampl: Ať národ povstane. ‚Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ‘, zpívají davy. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

„Samozřejmost, s jakou je přijímána myšlenka druhého národního obrození, ukazuje, jak rozšířené je implicitní přesvědčení, že potřebujeme nějakou formu obnovy národního cítění. Napříč Evropou i v Americe vidíme potřebu i úsilí o obnovu národních kořenů a národních hodnot. Konec konců, i slogan Make America Great Again můžeme číst jako pokus vyvolat novosvětské národní obrození,“ poznamenal Hampl ve svém textu. 

Podle jeho slov je naše česká situace v tomto ohledu snadnější než v minulosti. „Většina dospělých obyvatel českých zemí byla vychovávána s tím, že být vlastencem je hodno úcty a být Čechem je skvělé. A když vidíme naplněné arény zpívat texty jako ‚Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ‘, je nám jasné, že multikulturní školství není zdaleka tak úspěšné, jak by odpovídalo rozpočtům. Navíc se můžeme opřít o zkušenosti z velkého národního obrození, které už v našich zemích proběhlo a které má obdobu v dalších evropských zemích,“ dodal Hampl. 

Původní text ZDE

Následně zmínil chyby, které by mohly způsobit, že národně-obrozenecké snahy by nebyly úspěšné. „Národ pojatý jako skanzen, národopisné muzeum nebo sbírka veteránů. Je možné zdůrazňovat a připomínat, čeho Češi dosáhli v minulosti. Předvedete to lidem a některé nadchnete. Je to krásné. Jenže, kdo má čas se tomu věnovat, pokud zrovna nepracuje jako kastelán?“ řekl Hampl. Podle jeho slov je také důležité připomínat naše otce a jejich velké činy. 

„Úspěšná národní obrození, jak je známe z evropských dějin, byla zaměřena na budoucnost. Byla to hnutí především vizionářská. Takovýto svět chceme! Pojďte jej s námi budovat! To se týkalo i obrození českého. Následovalo po 150 letech, během kterých bylo české etnikum redefinováno jako něco služebného, poslušného a mírného. Hlavní českou ctností bylo nedělat problémy a posloužit lepším lidem ve všem, o co si řeknou. Pochopitelným důsledkem bylo, že každý alespoň trochu ambiciózní člověk se snažil svého češství zbavit, pokud to bylo v jeho finančních a jiných možnostech. Jen vesničané, jejichž hlavní ambicí bylo přežít do nejbližší úrody, zůstávali plně Čechy,“ sdělil dále Hampl. 

„Vlastenecké hnutí má co nabídnout. Svobodnou a nezávislou zemi s vlastní ekonomikou, vlastními univerzitami a vším, co k tomu patří. To si vyžádá neskutečné práce, ale vytvoří také nespočet nových příležitostí. Takových, jaké globální svět prostě nemůže nabídnout,“ řekl Hampl a poukázal na to, že bude zapotřebí vybudovat tisíce nových firem, vlastní systém obrany i svobodná a profesionální média. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…