Petr Hampl v akci: Sepsal text o "podlidech" a odkázal na krvavé video, kde "uprchlík" zabije dva Němce

21.04.2016 18:22

Pravicový sociolog Petr Hampl se na webu Neviditelný pes vyjádřil, že v následujících několika týdnech a měsících nás čeká výrazné omezení svobody projevu. A nebál se pro ilustraci svého pohledu na věc použít nacistickou terminologii.

Petr Hampl v akci: Sepsal text o "podlidech" a odkázal na krvavé video, kde "uprchlík" zabije dva Němce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Sociolog Petr Hampl.

„Výrazem podčlověk (untermensch) označovali nacisté bytost, která vypadá jako člověk, chová se jako člověk, ale svou skutečnou podstatou člověkem není,“ započal Hampl svoji úvahu a dodal, že doufal, že k tomu již nikdy nedojde, přesto se však opět podobná ideologie objevuje, velmi plíživě, formou soudních procesů.

„Prvním z nich je proces proti Martinu Konvičkovi. Povrchní mediální interpretace hovoří o masokostní moučce, ale tak tomu samozřejmě není. Odsoudit člověka za to, že použil siláckou metaforu jednou za život a ještě v notně posíleném stavu pozdě k ránu, to se nedělo ani za Gottwalda nebo za nacistické okupace,“ vysvětluje sociolog a dodává, že pokud bude Konvička odsouzen, dojde tak k zákazu diskuse o islámu a spousta lidí nebude moci říct své názory.

Dalším problémovým soudem je proces proti pražské střední zdravotní škole ohledně nošení šátků. Pokud vyhraje žalující strana, vytvoří se tak podle Hampla dvojí metr pro muslimy a nevěřící občany a ti pak budou podléhat přísnějším pravidlům. A právě v tom vnímá Hampl „oživení konceptu podčlověka“, kdy jsme podřížení muslimům a nemáme stejná práva.

Odkazuje se na satirické video německé variace na organizaci Hate Free, které parodicky a velmi naturalisticky sehrává scénku, jejíž scénář představují nenávistné komentáře na sociálních sítích a která končí smrtí dvou xenofobních Němců, jež zabije černý přistěhovalec.

Zdůrazňuje také, že v obou procesech je žalujícím česká vláda, to aby bylo jasné, odkud vítr vane. „Všimněte si toho, že podpora konceptu podčlověka prochází napříč politickými stranami – Jiří Dienstbier je z ČSSD, Robert Pelikán z ANO, Anna Šabatová má blízko k zeleným (a tudíž i ke KDU-ČSL).“ Je tedy podle něj systémová.

„Stejně jako před 70 lety i dnes jako by se byrokratický aparát zbláznil,“ napsal Hampl a dodal, že dříve to byly koncentrační tábory. „Dnes má tendenci je odzbrojit a předložit islámským extremistům k mučení, řezání hlav či znásilňování.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…