Petr Kellner byl skutečná hlava státu. Protřelý muž promluvil

30.03.2021 11:35

Nejbohatší Čech Petr Kellner přešel na druhý břeh bájné řeky Styx a již není mezi námi. Osudnou se mu stala letecká nehoda. Šéfredaktoři MF Dnes Jaroslav Plesl a bývalý šéfredaktor Lidových novin István Léko, deníků, které v roce 2013 koupil Andrej Babiš (ANO), napsali ke Kellnerově smrti pár slov. Léko poznamenal, že Kellnerovým snem mohlo být - stát se nejbohatším člověkem na světě. Česko v něm prý přišlo o skutečnou hlavu státu.

Petr Kellner byl skutečná hlava státu. Protřelý muž promluvil
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Bývalý šéfredaktor Lidových novin István Léko konstatoval, že impérium PPF se ocitlo bez panovníka. Léko srovnal odchod Petra Kellnera s odchodem Tomáše Bati, který stejně jako Kellner zemřel v 56 letech při letecké nehodě.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14370 lidí

Léko k tomu poznamenal, že Kellner zemřel v době, kdy se podnikatelsky vracel domů, když koupil televizi Nova a banku Monety. Nákup Monety už ale nestihne dotáhnout do konce.

„Na první pohled můžeme říct, že osud pro něj přichystal velmi krutý konec, ale na druhou stranu: svým životem, který žil naplno a extrémně nebezpečně – protože málokdo riskoval tolik jako on, dá se říct, že svíčku svého života pálil z obou konců – zanechal velmi hlubokou stopu. Byl vždy plný plánů a projektů, ale i snů. Jednou jsem slyšel, že měl tajný sen stát se nejbohatším člověkem na světě. Pokud to byla pravda, tento sen zůstává navždy snem,“ napsal Léko.

„Měl jsem možnost ho osobně poznat, protože jako šéfredaktor ekonomického týdeníku EURO, který PPF vlastnila, jsem se s ním zhruba jednou za čtvrtletí potkal. Často jsem měl pocit, že Kellner v sobě dokázal koncentrovat tak obrovskou duševní, intelektuální, informační, vztahovou a samozřejmě i finanční sílu, že jeho vůli musela zákonodárná i výkonná moc někdy méně, jindy více poslušně vykonávat. Přitom výsledek paradoxně nemusel být vždy v neprospěch celku, tedy občanů našeho státu. Na bilancování jeho díla je ještě velmi brzo, ale už jsem zaznamenal názor, že Česko v jistém smyslu přišlo o reálnou hlavu státu…,“ dodal ještě.

Poznamenal také, že Kellnerova smrt je velmi špatnou zprávou pro zvolené prezidenty republiky - pro Václava Klause staršího a pro Miloše Zemana.

„Můžeme vzít jed i na to, že v této chvíli existuje v Praze a možná i v jiných metropolích pár zasedaček, kde se už vedou nechutné diskuse, jak na jeho smrti vydělat. Petr Kellner totiž logicky neměl pouze spojence, ale i nepřátele. Každopádně po jeho odchodu mnoho byznysmenů a možná i politiků bude muset změnit svoje dosavadní plány. Je to černý den i pro dva prezidenty republiky – Václava Klause a Miloše Zemana, s nimiž měl dlouhá léta velmi úzké vztahy."

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl dodal, že Kellner byl tvrdý podnikatel, který věděl, že musí udržovat dobré vztahy s politiky. Obchodní příležitosti dokázal najít tam, kde je jiní neviděli.

„Petr Kellner byl muž, který uměl být v Americe Američanem, v Rusku Rusem a v Číně dokázal úspěšně jednat s Číňany. Jak s kapitalisty, tak s komunisty. Protože jako realisticky uvažující člověk věděl, že leckterý čínský komunista je v jádru kapitalistou jako z libovolného amerického filmu o Wall Street. Přesto byl pořád Čechem a byl na to hrdý. Na veřejnosti sice vystupoval jen zřídka, ale když už promluvil, dával si záležet na tom, aby bylo jasné, že je českým patriotem. Mohlo to působit jako póza pro zlepšení pověsti, ale byla to pravda. Českolipský rodák to měl do Jizerských hor kousek a možná i proto měl pro hory takovou slabost, že ho to nakonec stálo život,“ napsal Plesl.

Podle šéfredaktora MF Dnes bude důležité, kdo teď stane v čele PPF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…