Petr Kolář vám dovolí mít názor na Putina. A z USA už zní...

22.04.2022 16:24 | Ze sítí

Bývalý velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář tvrdí, že popírání ruské agrese na Ukrajině není názor, ale lež. „Názor můžeme mít třeba na to, proč Putin tuto válku vede,“ prohlásil Kolář na twitteru. Tam mezitím bývalý prezident Spojených států Barack Obama uvedl, že by technologické platformy jako Facebook měly mít „určitý demokratický dohled“.

Petr Kolář vám dovolí mít názor na Putina. A z USA už zní...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Kolář tvrdí, že situace na Ukrajině je černobílá, a že je v tomto případě naprosto jednoznačné, kde je pravda, a kde není. Kdo tvrdí něco jiného, podle Koláře lže. „Lež je opakem pravdy. Pravda je, že Rusko brutálně a protiprávně napadlo Ukrajinu, ruští vojáci znásilňují, rabují a vraždí civilisty včetně dětí. Kdo to popírá, nevyjadřuje názor, ale lže,“ má jasno Kolář a dodává, že názor můžeme mít maximálně tak na to, proč Putin tuto válku vede, a co bude dál.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Kolář se tím dotkl citlivé otázky svobody slova a názoru, která se v posledních letech řeší zejména v souvislosti s internetem a sociálními sítěmi. Své k tomu prohlásil i Barack Obama, který byl zvolen ještě v době Kolářova působení na českém velvyslanectví v USA. Podle Obamy je třeba vážného zamyšlení nad principem demokracie a šíření dezinformací.

„Každý návrh, který se týká sociálních médií a internetu, budu hodnotit podle toho, zda posiluje, nebo oslabuje vyhlídky na zdravou demokracii,“ prohlásil Obama na akci své nadace, kde se hovořilo mimo jiné o svobodě slova na sociálních sítích.

Technologické platformy jako Facebook a další si podle něj musí uvědomit, že hrají jedinečnou roli v tom, jak lidé konzumují informace, a že jejich rozhodnutí mají dopad na všechny aspekty společnosti. „S touto mocí přichází i odpovědnost – a potřeba určitého demokratického dohledu,“ tvrdí Obama.

„Vyřešení problému dezinformací nevyléčí vše, co trápí naši demokracii nebo trhá strukturu našeho světa. Může však pomoci obnovit důvěru a solidaritu potřebnou k posílení demokracie,“ říká Obama s tím, že zastavení šíření dezinformací je cesta ke zdravé demokracii.

„Je na každém z nás, abychom se rozhodli, čeho si vážíme, a abychom k prosazování těchto hodnot používali nástroje, které nám byly dány,“ dodal Obama směrem k technologickým gigantům a k americkým zákonodárcům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…