Petr Lachnit: CSOP je zde pro osoby s omezenou soběstačností

19.01.2014 13:55

ROZHOVOR S místostarostou MČ Praha 5, JUDr. Petrem Lachnitem, jsme hovořili o službách CSOP Praha 5. Tajemná zkratka znamená prostě Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci. Koho se to hlavně týká?

Petr Lachnit: CSOP je zde pro osoby s omezenou soběstačností
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Pane místostarosto, stále početnější skupinou obyvatel Prahy a tedy i Prahy 5 jsou lidé ve vyšším věku, senioři, kteří často potřebují pomoc v nejrůznějších životních situacích. Jak pomáhá městská část Praha 5 právě těmto obyvatelům?

Každý z nás je nucen neustále se přizpůsobovat zrychlujícímu se tempu i změnám a kdo na tuto skutečnost hůře reaguje, jsou především senioři ve vyšším věku.

Představíme-li si průměrného osmdesátníka, můžeme se domnívat, že například svoji domácnost a často i péči o vlastní osobu zvládá s vypětím všech sil, v horším případě si, při zvládání svých každodenních záležitostí, přivodí zranění a ocitne se v nemocnici.

V případě, kdy jde o pozvolnou a částečnou ztrátu soběstačnosti, je možnost řešit nastalé okolnosti postupně. Pokud se však jedinec musí vyrovnat se ztrátou úplné soběstačnosti ze dne na den, vyvstane potřeba okamžitě jednat. Při řešení obou možností hraje důležitou roli fakt, zda jedinec má fungující rodinu, která na základě svých možností a dalších okolností může totiž takovou situaci významně ovlivnit. Ve chvíli, kdy je člověk sám, musí požádat o pomoc kohokoliv, mnohdy i osobu jemu naprosto neznámou. Právě pro tyto osoby jsou určeny služby, které zajišťuje Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5.

Jaké služby Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci poskytuje a v jaké míře?

Poskytuje terénní pečovatelskou službu, domácí ošetřovatelskou péči, přechodné pobyty v domě sociálních služeb, pobyt v denním stacionáři, internet pro seniory. Mimo jiné Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (CSOP Praha 5) spravuje provoz jeselského zařízení. CSOP Praha 5 je mezi ostatními podobnými zařízeními výjimečné především svojí provozní dobou. Terénní pečovatelská služba je poskytována od 7,30 do 19,30 denně včetně sobot, nedělí, svátků, tj. 365 dní v roce.

Dalším zařízením CSOP je i komunitní centrum Prádelna, kde senioři mohou trávit svůj volný čas, navázat přátelství a přímo si realizovat své aktivity.



Kde se mohou potřební občané a jejich rodiny dozvědět o službách centra?

O poskytovaných službách se zájemci mohou dozvědět z registru poskytovatelů sociálních služeb magistrátu hlavního města Prahy, na stránkách úřadu městské části Praha 5 nebo z vlastních webových stránek Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (www.csop5.cz), dále také na telefonu 257 318 995 a dotazy mohou posílat i na e-mail csop5@volny.cz. Nejlepší způsob získání informací o službě je pro občany, jejich rodiny i pro osoby pečující osobní návštěva centra, kde mohou zkonzultovat situaci a poradit se o možnosti péče. Další informace získávají občané Prahy 5 a jejich rodiny přímo při pořádání akcí pro seniory, například na akci Den zdraví aj., ale i prostřednictvím svých praktických lékařů.

Je na služby centra, o které je jistě zájem, vytvářen pořadník, nebo jsou potřebným občanům poskytovány služby okamžitě?

Na zavedení pečovatelské služby nebo domácí ošetřovatelské péče nejsou čekatelé. Služba se zavádí podle potřeby a přání klienta.

Budoucí klienty i jejich rodiny bude jistě zajímat, nakolik je taková péče vyjde, zda si budou moci tuto péči dovolit?

Ceny za jednotlivé úkony se řídí vyhláškou  č. 391/2011 Sbírky, kterou se mění vyhláška 505/2006 Sb., jež určuje 120 Kč za hodinu podle skutečně spotřebovaného času nezbytného k zajištění úkonů. To znamená, že pokud poskytování těchto úkonů netrvá celou hodinu, výše úhrady se krátí. Ceník jednotlivých úkonů je k nalezení na už zmíněných stránkách www.csop5.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…