Petr Mach se ještě jednou vyjádřil k tomu, jak se otočil

10.07.2014 9:41

Europoslanec Petr Mach trvá na tom, že jeho otočení se zády k modré vlajce s hvězdami a k Ódě na radost v Evropském parlamentu bylo vyjádřením úcty k voličům. Mach totiž zdůrazňuje, že hymna a vlajka EU ustaveny nebyly. Na svém profilu na ParlamentníchListech.cz píše, že je v referendu odmítli voliči ve Francii a Nizozemí. Objasnil také, že frakce, do které se zařadil, čítá 48 europoslanců.

Petr Mach se ještě jednou vyjádřil k tomu, jak se otočil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

Jedna z čtenářek ParlamentníchListů.cz se vrací k ostentativnímu gestu šéfa Svobodných Petra Macha, jenž v Evropském parlamentu společně s dalšími poslanci odmítl vzdát hold zahajovací skladbě Óda na radost, kterou některé členské státy EU uznávají jako hymnu EU, a modré vlajce s vybraným počtem hvězd, a postavili se k orchestru a vlajce zády.

Tazatelka chce vědět, proč se Petr Mach snažil do EP dostat. „Jestliže Unií tak pohrdáte, proč jste tam kandidoval? A co vám vadí na hymně? Měla by se podle vás hrát jiná, či žádná, nebo jaké mělo vaše gesto význam?“ napsala.

Petr Mach na svém profilu odpověděl stručně: „Do EP jsem kandidoval, protože jsem přesvědčený, že opozice má smysl.“

Óda není oficiální hymnou EU

Čtenářku však upozornil na to, že ona Beethovenova Óda není oficiální hymnou EU. „Evropská ústava, která obsahovala ustanovení o hymně a vlajce EU, nikdy nevstoupila v platnost. Voliči ve Francii a Nizozemí ji v referendu odmítli. Politici poté připravili Lisabonskou smlouvu, která nakonec prošla. Hymna a vlajka ale ustaveny nebyly,“ zdůrazňuje europoslanec.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

„Když teď někdo používá Ódu na radost jako hymnu a modrou vlajku s hvězdami, jako by to byla vlajka EU, obchází tím vůli voličů. Otočil jsem se během hraní k předsednictvu zády, abych vyjádřil nesouhlas s tímto ignorováním vůle voličů,“ stojí si za svým gestem Mach.

Jiné čtenářce objasnil, jak se to má s frakcí „Evropa svobody a přímé demokracie“, které je členem. Ta se zase s jistou mírou sympatie zajímala o to, kolik podobných eurokritiků v EP je.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

„Frakce Evropa svobody a přímé demokracie má 48 poslanců. Její součástí je šest politických stran a hnutí a jedna nezávislá poslankyně z Francie,“ odpověděl Mach a pro více informací ji odkázal na stránky EFDD - http://www.efdgroup.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…