Petr Mach se rozpálil do běla: Nenecháme si nadávat do xenofobů! Aby nám někdo nutil tisíce migrantů, které není možné prověřit

18.07.2017 17:01

REPORTÁŽ „Jsme jednoznačně pro to, aby v České republice zůstala česká koruna jako naše měna. Druhá důležitá věc je, aby vláda vyjednala výstup ze společné migrační a azylové politiky. Aby nám nikdo nediktoval, koho musíme přijmout,“ objasnil lídr Svobodných Petr Mach na besedě v Liberci. „U nás žijí legálně stovky tisíc cizinců. Nenecháme si nadávat do nějakých xenofobů. Je ale naprosto v rozporu s našimi pravidly a azylovým zákonem, aby nám někdo nutil dva, tři či kolik tisíc migrantů, které není možné prověřit,“ vysvětlil.

Petr Mach se rozpálil do běla: Nenecháme si nadávat do xenofobů! Aby nám někdo nutil tisíce migrantů, které není možné prověřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach, předseda Svobodných

„Bezpečnost za eura nedáme.“ Pod tímto názvem se v pondělí vpodvečer sešli Svobodní a jejich příznivci v Liberci. Konkrétně se jich několik desítek tísnilo v horní části restaurace Žito. Hlavní slovo měl předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach. „Rozhodně se nechceme nechat evropskými dotacemi vydírat. Když o nás říkají, že jsme nesolidární, že odmítáme migrační kvóty,“ upozornil lídr Svobodných. „Vypadá to na to, že kdo dlouhodobě přijímá evropské dotace, stává se vydíratelným. Nevěříme politikům a podnikatelům, kteří jsou v těch dotacích zaháčkovaní. Nevěříme, že budou hájit zájmy občanů České republiky, protože jsou najednou v pozici, že zvažují, co je lepší pro ně. Obáváme se, že to jsou právě dotace," domnívá se. „Myslíme si, že všechny dotace nejenže mají vydíratelný potenciál, ale jsou z principu špatně. Ve výsledku jsou nespravedlivé. Někdo je dostane, někdo ne. Jsou pro ekonomiku jako celek škodlivé,“ sdělil.

Svobodní mají na nejbližší roky realistický plán. Spočítali, které dotace a úřady můžeme oželet. „Máme seznam pro 80 miliard korun. Proti tomu škrtáme daně, aby zůstaly peníze v kapsách lidí. Chceme snížit a sjednotit DPH na 14 procent, zvýšit základní slevu na dani pro lidi, kteří pracují, aby lidem zůstalo o tisíc korun měsíčně více, zrušit daň z nabytí nemovitosti i daň z nemovitosti,“ prozradil Petr Mach. Prosazují referendum o našem setrvání v Evropské unii. „Tak jako v Británii. Britové se v něm rozhodli jít svou cestou. Myslím, že udělali dobře. Evropská unie se jim bude sice snažit házet klacky pod nohy a nepřeje si, aby se Britům dařilo. My jsme naopak přející a doufáme, že se Britům bude dařit dobře. Víme, že to ukáže pozitivní příklad. Že není jen volba EU – být zašlapáni někde v EU – nebo být pohlceni Putinem. Víme, že je tu volba mít Českou republiku jako nezávislý svrchovaný stát, který se může svobodně rozhodnout, s kým půjde do jaké spolupráce,“ zdůraznil europoslanec.

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

„Do té doby pokud budeme mít vládu, která bude chtít, abychom byli součástí EU, tak by se měla snažit vyjednat nám nějaké lepší podmínky. Zásada číslo jedna – že nemusíme být členem eurozóny. Jsme jednoznačně pro to, aby v České republice zůstala česká koruna jako naše měna. Druhá důležitá věc je, aby vláda vyjednala výstup ze společné migrační a azylové politiky. Aby nám nikdo nediktoval, koho musíme přijmout,“ objasnil. „Máme vlastní azylový systém. Pokud se k nám dostane uprchlík a požádá o azyl, jeho žádost je normálně posuzována. U nás žijí legálně stovky tisíc cizinců. Nenecháme si nadávat do nějakých xenofobů. Je ale naprosto v rozporu s našimi pravidly a azylovým zákonem, aby nám někdo nutil dva, tři či kolik tisíc migrantů, které není možné prověřit," vysvětlil. „To, co provedla Evropská unie, co provedla Angela Merkelová, považujeme za ohrožení lecčehos, a také za ohrožení bezpečnosti České republiky,“ doplnil předseda Svobodných.

Pro Svobodné je dle jejich lídra od začátku jejich existence vlajkovou lodí dobrovolná spolupráce a volný mezinárodní obchod. „Bohužel lidem v Evropském parlamentu to musíme pořád vysvětlovat. Oni vědí, že když neudělají s Británií dohodu o volném obchodu, poškodí i sebe a své občany. Oni to přesto chtějí, hlavně aby se uškodilo Velké Británii. To je velmi špatný přístup. Vždy je lepší dohoda. Když se otevřeme ostatním bez cel a oni to udělají vůči nám. Budeme určitě vyjednávat, aby samostatná Česká republika měla garantovaný volný obchod. Pro nás by bylo lepší vstoupit do evropského sdružení volného obchodu. Toto sdružení je založené na tom, že nechtějí jeden druhému něco diktovat. Nepotřebují europarlament, žádný systém dotací. Pouze svobodně obchodují,“ konstatoval. „Pokud předstoupíme před voliče, že by vystoupení z EU měli podpořit, tak jim musíme garantovat, že volný obchod bude pokračovat. Nechceme skočit do něčeho, co nám volný obchod zmaří,“ upozornil.


Petr Mach na besedě v Liberci. (FOTO: Oldřich Szaban)

Zbraňová směrnice: Sprostý a ničemný útok EU

„Hodně lidí má obavy o bezpečnost. Když se člověk podívá do historie, tak je to válka, utrpení, válka. Napadli nás Němci, Sověti. Podívejme na Švýcarsko. Jsou různé teorie, proč Hitler nenapadl tuto malou zemi. Různí lidé si myslí, že tam měli nacisté uložené peníze v bankách. Poslanci švýcarského parlamentu mi říkali, že dospěli k jinému závěru. Každý švýcarský chlap má pod postelí bednu a v ní pušku. Jejich obranná doktrína je taková, že když jsou napadení, ten chlap jde a brání svoji rodinu, kanton, svoje Švýcarsko. A že tomu by se německá armáda neuměla efektivně bránit. Nešlo udělat blitzkrieg a navíc by měli velké ztráty. Hitler si to prostě netroufl,“ prozradil Mach. „Z tohoto důvodu si myslím, že pro obranu země je důležité, aby lidé měli možnost mít zbraň. Proto považuji za sprostý a ničemný útok Evropské unie v podobě zbraňové směrnice, která chce omezit držení zbraní v České republice,“ konstatoval Petr Mach.

„V nějaké krizové situaci napadení země může to, že lidé mají decentralizovaně u sebe zbraň, být důležité z hlediska obranyschopnosti země. Česká republika by měla šanci. Bylo těžké se bránit německému agresorovi, když v horách žily tři miliony Němců, kteří sloužili de facto jako pátá kolona Hitlera. To dneska není pravda. Naštěstí nám teď bezprostředně žádný agresor nehrozí. Ale není konec dějin, může nám hrozit. Musíme se chovat tak, abychom uchovali bezpečnost občanů,“ domnívá se.

„My Svobodní nejsme žádní anarchisté, kteří by nechtěli žádný stát. Víme, že stát je důležitý. Nemá se lidem míchat do toho, jak provozovat hospodu, jak podnikat v mnoha oblastech, či čím mají svítit. Ale má zajistit bezpečnost země, vnitřní i vnější, má fungovat policie, justiční systém. Má být armáda, která je k něčemu. Dává smysl, když je zapojena do nějaké alianční spolupráce, pokud nám to pomůže k obraně naší země,“ konstatoval. „Opuštění EU na tom nic nemění. EU není obranná aliance. Jestli jsme v nějaké vojenské alianci, pak je to NATO. Máme vůči ní spoustu výhrad, kritizoval jsem akci v Libyi v roce 2011, která se konala pod záštitou Severoatlantické aliance. Ale je to nějaký koncept plánování společné obrany. Má smysl ho kritizovat, ale je tu velký rozdíl mezi NATO a EU. V NATO existuje princip jednomyslnosti. Když se na nějaké akci nedohodnou všichni, tak ta akce není,“ upozornil.

„Chceme, aby naše role v NATO byla aktivní, abychom si akci, kterou nechceme, nenechali vnutit. Čeho se naopak děsíme, je vznik armády EU. Když vidíme, jak nás přehlasovali v migračních kvótách. Představa, že by nás takto zatáhli do nějaké šílené války, je děsivá. Podle nás dává smysl být aktivním členem NATO, nebýt jen tím, kdo odhlasuje všechno, co si Američané či jiní přejí. A je potřeba vybavovat naši armádu k obraně naší země, a ne jen k potřebám aliančních akcí někde v  Afghánistánu,“ vysvětlil Mach.

V této souvislosti padl dotaz – co by Mach říkal na znovuzavedení povinné vojenské služby. „Myslím, že aby někdo skutečně dokázal bránit svou zemi, tak o tom musí být skutečně přesvědčený. Jinak se vymluví na bolavá záda, špatný zrak, náboženské přesvědčení. Mně ta povinnost nedává smysl. U nás byla tato povinnost zrušena, když stát zjistil, že rekrutuje z těchto důvodu jen nějakých patnáct procent populace mužů,“ upozornil. „Smysl mi dává dobrovolná příprava lidí, kteří by nebyli vojáky, ale byli by schopni v případě potřeby zemi bránit. Tedy nějaký výcvik, letní, bych ho nazval. Ne nějaké dva roky, kdy většina lidí na to má vzpomínky jako ve filmech Černí baroni či Tankový prapor. Prostě proflákané dva roky, kdy se předstírala obrana vlasti a socialistického tábora,“ objasnil.

Proti povinné vojenské službě se vyslovil i lídr kandidátky Svobodných v Libereckém kraji David Forbelský. „Jako bývalý důstojník, voják z povolání, mám zkušenosti z přijímačů, kdy devadesát procent lidí tam nechtělo být, bránili se, flákali to. Třetina branců dokonce neuměla ani plavat. Přicházela spousta lidí i s šílenou nadváhou. Neměli jsme na ně uniformy. První měsíce chodili v teplákách, než zhubli do největší konfekční velikosti,“ podělil se o své zkušenosti. „Jsou ale lidé, kteří mají zájem. Mohli by na bázi dobrovolnosti procházet výcvikem, něco jako dobrovolní hasiči. V případě konfliktu by nebyli nasazováni přímo do bojů. Armáda ale potřebuje i jiné funkce – regulovčíky, strážné skladů a další. Na to by mohli být nasazeni. Protože za půl roku vojáka nevycvičíte. K tomu je potřeba minimálně rok. Povinně se to udělat nedá. Když člověk nechce, nenaučíte ho nic,“ konstatoval.

Volte toho, kdo je vám blízký

Další debata se přes školství, sociální dávky, dopravu dostala v samotnému závěru k tématu tzv. vyhozeného hlasu. „Pro nás je klíčové, aby nás pozvali do televizních debat. Naše zkušenost je, že lidé vybírají nakonec z těch, kteří tam jsou. Děláme maximum, budeme bojovat, rozdávat jako diví letáky všude možně, budeme mít i nějaké billboardy. Makáme, abychom měli pět procent. Člověk by měl volit toho, kdo se kryje s jeho představou. Aby věděl, že bude zvolený politik hájit jeho zájem. Byla by chyba voliče, kdyby udělal kompromis a řekl si – na tu moji stranu to nevypadá, že se tam dostane, tak to hodím někomu jinému. Pak bude koukat, co ta strana prosadila. To je neracionální. Volte toho, kdo je vám blízký,“ prozradil Petr Mach.

Ještě výstižněji to vyjádřila další „svobodná“ účastnice akce. „Jsou pouze dvě legální možnosti, jak něco ovlivnit. Buď sami vstoupíte do politiky, a na to každý nemá náturu, nebo si člověk zvolí stranu, která nejvíc koresponduje s jeho názorem. No jo, ale co když hlas propadne? Na to existuje jednoduchá odpověď: Vy se bojíte, že váš hlas, který dáte straně, jíž věříte a jejíž názory sdílíte, se pak rozdělí mezi parlamentní strany. Tak to té parlamentní dáte rovnou...?“

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …