Petr Mach ukázal svůj zadek radosti a bratrství. A vše pokračuje

03.07.2014 4:46 | Zprávy

Europoslanec Petr Mach se ani nestačil ohřát v Evropském parlamentu (EP) a už vzbudil rozruch. Na prvním zasedání EP se totiž hrála neoficiální evropská hymna, jenže Mach se při tom otočil zády k orchestru. Sice nebyl sám, kdo se takto zachoval, přesto jeho nová kolegyně Kateřina Konečná říká: „Já to od něj považuji za hloupé gesto.“ „Óda na radost je jen neoficiální hymna. Navíc se mi nelíbí, když se lidé chovají stádovitě,“ odmítá ale odsudky Mach.

Petr Mach ukázal svůj zadek radosti a bratrství. A vše pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Nový europoslanec Petr Mach tedy umí na sebe upoutat! Sotva dosedl na svou židli v Evropském parlamentu, už se na jeho hlavu sypou negativní odsudky za to, jak se zachoval při prvním zasedání EP v úterý. Mach, který sice v europarlamentu patří mezi euroskeptiky, stejně jako dalších 23 Britů se svým předsedou strany nezávislosti UKIP Nigelem Faragem, se totiž na tomto zasedání otočil zády k orchestru ve chvíli, když hrál neoficiální evropskou hymnu Ódu na radost. Většina poslanců v tu chvíli totiž povstala, ovšem nikoliv už zmiňovaní europoslanci z UKIP, které v tomto gestu následoval právě Mach. Dokonce prý při Beethovenově skladbě si někteří z nich sedli na pultíky před svými křesly.

„Neuznáváme a nerespektujeme vlajku ani hymnu EU. Obě jsou symboly našeho nevolnictví v politické unii, kterou britský lid odmítá,“ vysvětlil později překvapeným novinářům tajemník UKIP v europarlamentu Paul Nuttall.

Europoslankyně za liberální demokraty Catherine Bearderová okamžitě na to ale reagovala prohlášením, že byla chováním europoslanců z UKIP zděšena. Podle ní jim chybí úcta.

Ovšem tvrdší slova nyní použila na konto zmiňovaných Britů a také i na konto Petra Macha komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Konečná: Hloupost, možná i mediální vsuvka

„Já to od nich považuji za hloupé gesto,“ řekla ParlamentnímListům.cz Konečná. „Nejenom, že takové chování je hloupé, ale já jsem ho ani nepochopila, myslím si, že není hodno europoslanců. Považuji to dokonce za nějakou vsuvku, kdy možná chtěl asi na sebe někdo mediálně upozornit, a asi takto chtěl upozornit na sebe proto, že zatím nemůže upozornit na to, co tady chce vlastně dělat,“ zabodla do Macha Konečná ostrý šíp.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…