Petr Nečas unikl jednomu trestnímu stíhání

26.02.2014 9:05

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) se podle informací serveru Lidovky.cz vyhne trestnímu stíhání kvůli podpisu prezidentské amnestie z loňského ledna. Odposlechy zachytily, jak expremiér říkal, že v případě amnestie „šlo o podpis za podpis", ale státní zastupitelství vše vyhodnotilo tak, že se Nečas žádného trestného činu nedopustil.

Petr Nečas unikl jednomu trestnímu stíhání
Foto: Radim Panenka
Popisek: Samotný výslech trval jen krátce. Nečas odmítl vypovídat

Anketa

Má Česko přijmout euro?

19%
81%
hlasovalo: 9163 lidí

Na lednové amnestii tehdejšího prezidenta Václava Klause se v roce 2013 vyjímal i podpis expremiéra Petra Nečase. A zároveň měl Petr Nečas zájem na tom, aby prezident podepsal vládní konsolidační balík, který zvyšoval sazby DPH. V odposlechu rozhovoru Nečase s jeho pravou rukou Janou Nagyovou (nyní Nečasovou) bylo zaznamenáno jasné vyjádření expremiéra, když vysvětloval, proč svůj podpis k amnestii připojil. Podle odposlechu mezi dvěma dokumenty existovalo spojení.

„Amnestie je strašný průšvih," řekl Nečas Nagyové podle policejního spisu, z něhož citoval server Aktuálně.cz. „Můžu říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis," pronesl následně, čímž podle serveru připustil právě obchod s Klausem - Nečas podepíše amnestii a Klaus zase jeho daňový balík.

Právě podpisem pod amnestií si Nečas vysloužil trestní oznámení. Kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby či dokonce zločinného spolčení ho podala iniciativa Vraťte nám stát.

Jak ale zjistil server Lidovky.cz, neuspěla. „Státní zástupce podání vyhodnotil tak, že nic nenasvědčovalo tomu, že by byl spáchán jakýkoli trestný čin. Věc proto bez dalšího opatření založil," sdělila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Sdružení se nyní prý ještě může obrátit na Vrchní státní zastupitelství v Praze s žádostí, aby rozhodnutí městského zastupitelství přezkoumalo.

Expremiér politický „obchod" popírá

Podle advokátky Hany Marvanové, která ze sdružení nedávno odešla kvůli novému postu náměstkyně ministryně spravedlnosti, měla policie vzhledem k závažným podezřením konat sama o sobě. „Jsme přesvědčeni, že dosud známé informace odůvodňují podezření, že mohlo dojít v souvislosti s vyhlášením amnestie dne 1. 1. 2013 k závažným trestným činům, a to nejen zneužití pravomoci úřední osoby, ale rovněž přijetí úplatku a podplácení či zločinné spolčení," prohlásila Marvanová.

Expremiér politický „obchod" s podpisy už dříve popřel. Slova byla podle něj vytržena z kontextu - nepopisoval prý nic jiného než pocit, že nepodepsat amnestii by nebylo férové. A vzájemně výhodnou směnu podpisů popřel i sám Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…