Petr Robejšek v rádiu zostra: Žádní imigranti, největší problém Evropy je někde úplně jinde. A ti lidé z kaváren, co věří, že spasí svět...

12.09.2015 18:23

Analytik Petr Robejšek zavítal do sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 a promluvil absolutně bez obalu. To nejhorší, čemu čelíme, je krize hodnot Západu a kapitalismu, není to prý uprchlická krize, to odezní stejně jako krize předchozí. Evropa se ale musí naučit, že i tolerance má své meze, jinak ji čeká zánik. Zhodnotil také dosavadní působení prezidenta Zemana v úřadu a ani trochu nešetřil EU.

Petr Robejšek v rádiu zostra: Žádní imigranti, největší problém Evropy je někde úplně jinde. A ti lidé z kaváren, co věří, že spasí svět...
Foto: Archiv PR
Popisek: Petr Robejšek

„Já se obávám, že na křivce, na které se vždy ta impéria pohybují, jsme v nejlepším případě v zenitu a vidíme dobře dolů, ale ještě nějakou dobu máme šanci udržet se na vrcholu,“ upozorňoval. Ačkoli si je dobře vědom, že všechna čísla lze interpretovat podle toho, jak se to komu zrovna hodí, dovolil si vyřknout i varovná slova. Naše společnost už je tak saturovaná, že v podstatě končí ekonomický růst. Některým lidem už v podstatě není co prodat a jiní jsou na to až příliš chudí.

„Neměli bychom přehlédnout to, že my jako Česká republika jsme tu spolu s Německem ostrovem blaženosti. To, že se nám tady vede dobře, neznamená, že kapitalismus není v krizi,“ vykresloval pochmurnou vizi host. Češi to možná pochopí až tehdy, když je v práci nahradí roboti. V tu chvíli si možná uvědomí, že život není jen o tom, že si koupíte nové auto nebo mobil. Lidé se musejí zamyslet nad tím, co jiného je motivuje v životě. „To jsme měli udělat už dávno,“ dodává Robejšek.

Kartel médií a akademiků

Pokud jde o uprchlickou krizi, ta odezní stejně jako všechny ostatní migrační krize v minulosti. Západní svět se proti ní už začíná bránit, byť to většina politiků neříká nahlas, až na britského premiéra Davida Camerona, který popisuje věci, jak jsou. „Evropa má problém v tom, že není jednotná vůbec v ničem a v této krizi především v imigrační politice,“ vyjádřil názor Robejšek.

Problém je i v tom, že média spolupracují s akademiky, kteří politikům diktují, jak mají „morálně jednat“. Za stanovení tohoto žebříčku přitom nenesou odpovědnost, ale politici je stejně poslouchají, takže jsou stále odtrženější od názorů většiny společnosti.

Islám je ještě hodně vitální na rozdíl od křesťanství

Varovná slova Robejšek pronesl i směrem k islámu. „Zatímco je křesťanství vyčichlé, muslimské náboženství je velice vitální a navíc na věřícího klade nároky, aby šířil víru,“ konstatoval. „Je to vitální a velice ofenzívní náboženství a my musíme od těch, kteří k nám přijdou, požadovat, aby se chovali podle našich pravidel... My ale na naše hodnoty zapomínáme, protože je nám bližší konzum,“ posteskl si host.

I dnešní konzumní život je ale ovlivněn západními hodnotami ve smyslu chování mužů k ženám, vztahu člověka k práci a tak podobně. „Takhle to u nás chodí a buď to budete dodržovat, nebo vás k tomu donutíme, nebo odejděte,“ vzkázal jasně Robejšek. „Západní společnost je poznamenána v dobrém i ve zlém tím, že je tolerantní úplně ke všemu, a to je chyba. Ideálním příkladem je soužití Čechů a Vietnamců, kteří se velmi dobře sžili s naší kulturou.

Zemanova slova v Číně představují problém. A Němci se o nás moc nezajímají

Ve druhé polovině pořadu host hodnotil prezidentské působení Miloše Zemana. Na prvním místě si položil otázku, zda je Zeman opravdu vnímán tak kontroverzně, jak naznačují některá média, nebo jde znovu jen o již zmíněný kartel části intelektuálů a médií.

„Já bych měl trochu problém s tím, jak se choval v Číně, i když ne s tím, že jel do Číny. Výroky o tom, že bychom se mohli učit od Číny o budování společnosti, to je problém. Pokud jde o jeho názor na ochranu hranic před uprchlíky, ten je racionální a možná na něj dojde, byť bych si to nepřál,“ zhodnotil prezidenta host.

Z jeho úst také zaznělo, že o Česku se v Německu rozhodně nediskutuje denně, ačkoli se nám to tak může zdát. V Německu se o nás mluví jen tehdy, když od nás zazní něco opravdu kontroverzního. Německá kavárna je prý přitom stejná jako ta česká. „Má pocit, že spasí svět,“ poznamenal Robejšek. Tito „hosté“ kaváren sice vidí, co se ve světě děje, ale nadále si udržují svou vizi o světě, byť neodpovídá realitě.

Bohužel nejsme vlastenci

Poslední slova pronesl o EU. „Evropská unie není oltář. Evropská unie je jen instituce k tomu, aby věci lépe fungovaly. A pokud to tak nebude, EU se rozpadne na úroveň, která opravdu má smysl, to jest volný obchod,“ konstatoval. Posteskl si také nad tím, že Češi, Moravané a Slezané nejsou vlastenci na rozdíl od Francouzů či Britů. Robejškovi to prý dělá velké starosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…