Petra Procházková: Příměří na Ukrajině zklidnilo situaci. V lidových pseudorepublikách nic nefunguje, lidé tam nemají co jíst

16.02.2015 11:26

Civilisté, kteří žijí na východě Ukrajiny, často nepodporují ani jednu z válčících stran, uvedla dnes ve vysílání České televize novinářka Petra Procházková. Přiznala, že příměří, které v oblasti Donbasu platí od neděle, přineslo zklidnění situace.

Petra Procházková: Příměří na Ukrajině zklidnilo situaci. V lidových pseudorepublikách nic nefunguje, lidé tam nemají co jíst
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Podle Procházkové nicméně stále dochází k porušování příměří, častěji se tak ale děje ze strany separatistů. Nedá se prý ale říct, že by ukrajinská strana byla v jeho dodržování stoprocentně jednotná.

Sobotka: Vývoj na Ukrajině jde správným směrem

Následně televize rozhovor se zkušenou žurnalistkou přerušila, aby divákům zprostředkovala předání humanitární pomoci, kterou česká vláda posílá na východní Ukrajinu. Premiér Bohuslav Sobotka při té příležitosti ocenil, že se podařilo zastavit střelbu. Situaci, která na Donbasu nastala, označil za zamrzlý konflikt. Ten je prý ale rozhodně lepší, než to, co se odehrávalo v posledních týdnech. „Domnívám se, že vývoj na Ukrajině jde správným směrem,“ dodal Sobotka.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že ČR spolu se Švédskem a Polskem toho ohledně humanitární pomoci pro Ukrajinu dělá nejvíc.

Humanitární pomoc podle něj obsahuje přikrývky, spací pytle, střešní krytinu, balíčky na ošetření spálenin. Český humanitární konvoj má dorazit do Kyjeva zítra večer.

Krajané z Ukrajiny přiletí v první polovině března

Zaorálek také připomněl, že v jihoukrajinské Oděse byl udělen trvalý pobyt 180 krajanům z východní Ukrajiny. „V zařízeních Ministerstva vnitra dostanou ubytování na první měsíce, dostanou jednorázovou finanční výpomoc,“ konstatoval ministr s tím, že první krajané by do naší země měli přiletět v prvních čtrnácti dnech března.

Připomněl také, že od roku 2014 poskytla ČR Ukrajině humanitární pomoc ve výši více než 100 milionů korun.

Chybný premiérův odhad?

Sobotka uvedl, že česká vláda chce situaci na Ukrajině nadále mapovat a koordinovat humanitární pomoc s dalšími evropskými zeměmi. Humanitární pomoc je financována z vládní rozpočtové rezervy. „Své domovy na východní Ukrajině musely opustit desítky tisíc lidí,“ poznamenal Sobotka.

Tento premiérův výrok následně v televizi opravila Procházková, podle níž na východní Ukrajině ze svých domovů neodešly desetitisíce, ale milion lidí.

S tím, co obsahuje česká humanitární pomoc, souhlasila. Podotkla ale, že jde o pouhou „kapičku v moři“ a že by pomáhat měly i ostatní evropské státy. „Zdá se mi, že na východní Ukrajině jsem kromě Člověka v tísni jinou humanitární organizaci neviděla,“ posteskla si a poukázala na to, že v některých částech východní Ukrajiny už lidem chybí i jídlo. „V Luhansku už někteří lidé neměli co jíst, nemají si to za co koupit. V pseudorepublikách nic nefunguje,“ upozornila na situaci v tzv. Doněcké lidové a Luhanské lidové republice.

Velkým problémem jsou prý i léky a nedostatek zdravotního personálu.


 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…