Petříček: Běloruským studentům stipendia, peníze neziskovkám. Zeman by měl něco říct

18.08.2020 9:04

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že Česko umí pomoci běloruským demokratům. Podle jeho slov můžeme nabídnout azyl i stipendia, pomoci nezávislým médiím a neziskovým organizacím. Českému postoji by dle Petříčka pomohla i kritika běloruského režimu z úst české hlavy státu Miloše Zemana.

Petříček: Běloruským studentům stipendia, peníze neziskovkám. Zeman by měl něco říct
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček také uvedl, že Česko by se rádo podílelo na formování sankcí vůči osobám, které se podílely na násilí proti demonstrantům v Bělorusku. "Chceme také přispět k širší podpoře občanské společnosti a k moderování diskuze mezi tamním režimem a zástupci běloruské veřejnosti," poznamenal Petříček. 

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

Odmítl, že by naše země chtěla organizovat demonstrace. "Chceme napomáhat běloruské veřejnosti v tom, aby si řekla, jaké budoucí Bělorusko chce. Můžeme se také bavit o tom, že bychom měli konkrétně pomoci lidem, kteří by byli vystaveni pronásledování ze strany běloruského režimu," dodal.

Podle jeho slov bychom měli dál pomáhat neziskovým organizacím a celkově občanské běloruské společnosti. Stejně tak je nutné pomáhat nezávislým médiím. "Chceme podpořit běloruské studenty. A v neposlední řadě se musíme připravit na pomoc lidem, kteří by mohli být pronásledovaní. Například bychom jim mohli pomoci tak, že by u nás nalezli azyl. Již nyní žije v Česku celá řada lidí z Běloruska, kteří utekli, protože v Bělorusku nemohli svobodně říkat své názory. Máme u nás silnou tradici působení běloruských organizací," dodal Petříček.

Ten se vyjádřil i k tomu, zda je v kontaktu s někým ze zástupců oficiálního režimu Běloruska. "Samozřejmě můžeme využívat našeho diplomatického zastoupení v Bělorusku, ale jsem přesvědčený, že diplomatický tlak by měl být koordinovaný v rámci Evropské unie. V tomto přispíváme ke společnému úsilí členských zemí EU, aby se situace uklidnila, došlo k propuštění zadržených osob. Několik set jich sice propuštěno bylo, ale tisíce dalších lidí jsou nadále zadržovaní. Z jejich výpovědí navíc víme, že zacházení s nimi je brutální. Ale samozřejmě naše ambasáda v Minsku je velmi aktivní, situaci v Bělorusku sleduje, informuje, je v kontaktu s dalšími zastupitelskými úřady. Jsme určitě ve skupině zemí, které se o dění v Bělorusku výrazně zajímají," dodal závěrem a jen zkonstatoval, že prezident Miloš Zeman se k situaci v Bělorusku zatím nevyjádřil. Jeho slova by však podle Petříčka mohla posílit pozici České republiky - v případě, že by se připojil ke kritice chování Lukašenka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…