Petříček: Je třeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě

10.01.2020 10:22

Je třeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě a přimět Írán, aby upustil od podpory teroristických skupin, které destabilizují řadu zemí v regionu. Po schůzce se saúdskoarabským státním ministrem pro zahraniční záležitosti Ádilem Džubajrem to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Situací v regionu se budou dnes odpoledne zabývat i ministři zahraničí zemí Evropské unie na mimořádném jednání v Bruselu. Podle Petříčka zatím není jisté, zda na setkání dorazí i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, kterého pozval šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Petříček: Je třeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček s Džubajrem se na jednání zabývali zejména aktuální situací na Blízkém východě po střetu mezi USA a Íránem na území Iráku. „Mluvili jsme o možnostech, jak dále přispět k tomu, aby se situace postupně uklidnila. Jak otevřít cestu k mnohostranným jednáním, která by přiměla Írán upustit od aktivit na podporu terorismu, aktivit, které v řadě zemí Blízkého východu přispívají k nestabilitě,“ řekl Petříček. Za zásadní označil stabilizaci Iráku.

Na uklidnění situace apeloval i Džubajr. „Jsme přesvědčeni, že je třeba vyhnout se eskalaci. Jakákoli eskalace by poškodila všechny strany,“ řekl. Odsoudil íránské raketové útoky na spojenecké základny v Iráku, kterými Teherán odpověděl na zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. Podle něj tím Írán narušil iráckou suverenitu.

Petříček se dnes odmítl vyjádřit k výroku kanadského premiéra Justina Trudeaua, že ukrajinské letadlo, které se ve středu zřítilo po startu z Teheránu, sestřelila íránská raketa. Podle českého ministra je třeba počkat na výsledek vyšetřování letecké katastrofy, při níž zahynulo všech 176 lidí na palubě letadla.

Petříček se bude situací na Blízkém východě zabývat i na odpoledním jednání ministrů zahraničí EU. „Představitelé evropských států se opakovaně vyjádřili, že Evropská unie musí být schopná nabídnout prostor pro mnohostranná jednání, aby se umožnilo uklidnit aktuální napětí na Blízkém východě,“ řekl k očekávanému obsahu schůzky. Podle něj se bude debatovat i o iniciativách pro stabilizaci Iráku nebo o jaderné dohodě s Íránem, jejíž závazky chce Teherán přestat naplňovat. Podle Petříčka je nezbytné zajistit, aby Írán nezískal jadernou zbraň.

Petříček s Džubajrem jednali také o vzájemných vztazích mezi Českem a Saúdskou Arábií. Shodli se na tom, že vidí prostor zejména pro posílení vzájemného obchodu, ale i pro spolupráci ve vědě, výzkumu a inovacích. Podle ministerstva zahraničí v Saúdské Arábii nastávají v poslední době významné změny v politické, ekonomické i sociální oblasti, které otvírají příležitosti pro české firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…