Petříček: Zapojení západního Balkánu do EU je priorita diplomacie ČR

15.03.2019 23:33

Integrace zemí západního Balkánu do Evropské unie je prioritou české zahraniční politiky. Zdůraznil to dnes na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání s albánským protějškem Çakajem Gentem v Tiraně, kam dorazil po čtvrteční návštěvě Severní Makedonie. Během dne se šéf české diplomacie setkal i s albánským premiérem a s předsedou parlamentu.

Petříček: Zapojení západního Balkánu do EU je priorita diplomacie ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Směřování Albánie stejně jako Severní Makedonie do EU bylo také hlavním tématem setkání Petříčka s úřadujícím resortním kolegou Gentem. „Integrační proces je důležitý pro stabilitu a prosperitu celého regionu i Evropské unie,“ poznamenal Petříček. Zároveň dodal, že ocenil reformu soudnictví, která v zemi probíhá a je jednou z podmínek zahájení přístupových rozhovorů mezi Albánií a EU.

Důležitým tématem rozhovorů s albánskými představiteli byla i ekonomická spolupráce. „Naše hospodářská spolupráce má velký potenciál. Jen v loňském roce se objem obchodu mezi Českem a Albánií zvýšil o více než 30 procent. Máme zájem o posílení spolupráce zejména v zemědělství, energetice, dopravě a strojírenství,“ sdělil Petříček.

Po schůzce s Gentem českého ministra zahraničí přijal předseda albánské vlády Edi Rama. Následně se Petříček setkal i s předsedou Lidového shromáždění Gramozem Ruçim. Podle sdělení českého ministerstva zahraničí byly na závěr návštěvy na programu i schůzky s předsedy opozičních politických stran a se zástupci nevládních organizací zaměřených na evropskou integraci a zahraniční politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…