Petříček slibuje: ČSSD bude alternativou populistům, třeba mladému Klausovi

11.01.2019 12:48

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) deníku Právo potvrdil, že hodlá usilovat o post místopředsedy strany. Následně listu popsal, jak si představuje proměnu ČSSD. Sociální demokracie se musí postavit jasně proti hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury či proti Václavu Klausovi mladšímu (ODS) – zkrátka proti populistům. Jak na to? Takto...

Petříček slibuje: ČSSD bude alternativou populistům, třeba mladému Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

V prvé řadě Petříček zdůraznil, že není žádným politickým nováčkem. Ve straně je 16 let a podílel se na přípravě celé řady předvolebních kampaní. Už za časů Vladimíra Špidly. Má tedy s fungováním strany zkušenosti a ví, co by chtěl změnit.

Hodlá změnit především obraz ČSSD ve městech. Právě tam žije mnoho levicově orientovaných voličů, kteří však odmítají dát svůj hlas sociální demokracii. Petříček s tím chce něco udělat. „Musíme ukázat voličům, že právě soc. dem. je alternativou populistům, jako je SPD nebo Václav Klaus ml. Soc. dem. musí ukázat, že je stranou, která zajistí lidem v Česku bezpečnost, rozvíjí partnerství v NATO, hájí české zájmy v EU, která je základem pro naši prosperitu a pracovní místa, protože Česko vyváží do zemí jako je Německo, Polsko, Itálie. Naším tématem by se měla stát modernizace vzdělávání, nestačí se jen biflovat znalosti, žijeme v další průmyslové revoluci, ekonomika se digitalizuje, lidé potřebují kreativitu, nové dovednosti,“ zdůraznil Petříček.

„V našem programu by mělo být třeba to, aby Česko jako průmyslová země byla na špičce v nových trendech, měli bychom se zaměřit na umělou inteligenci, robotizaci. Zároveň bychom měli chránit lidi před dopady nových technologií a zajistit jim garanci práv i po zavedení průmyslu 4.0. Jedním z velkých témat je vyvážení pracovního a rodinného života a vést diskusi o zkrácení pracovní doby, o sbližování platů v Česku a Rakousku nebo Německu,“ pokračoval politik.

Prosazovat program ČSSD se snaží í ve vládě, byť je v rámci koaliční smlouvy. To platí i o důrazu na některá zahraničně-politická témata, jakými jsou naše členství v EU a v NATO a prosazování našich i společných zájmů v těchto uskupeních. Komunisté Petříčka často kritizují za jeho slova o NATO, ale to šéfa česká diplomacie nechává v klidu, protože komunisté nejsou součástí koaliční vlády.  

Nakonec padlo i pár slov o Ukrajině. Petříček by s touto zemí rád vedl dialog. Právě kvůli Ukrajině ho přitom komunisté kritizují stejně hlasitě jako kvůli postoji k NATO, možná ještě hlasitěji. Komunisté tvrdí, že se stávající ukrajinská vláda hlásí k odkazu banderovců, kteří za druhé světové války vraždili Poláky i volyňské Čechy. Co na to Petříček?

„Diskuse se vede v souvislosti se zařazením ukrajinské povstalecké armády na seznam organizací, které se podílely v boji za nezávislost Ukrajiny. Jasně jsem uvedl, že náš dialog s Ukrajinou by se měl orientovat především na budování právního státu, a tam není prostor pro obhajobu jakýchkoli válečných zločinů. Ten zákon ale vylučuje všechny osoby, které se podílely na válečných zločinech, z nároku na sociální benefity,“ uvedl Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…