Petříčkovo ministerstvo vyzývá Rusko: Respektujte lidská práva

04.08.2019 16:21

České ministerstvo zahraničí je znepokojeno hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě. Na svém twitterovém účtu vyzvalo ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva. Při sobotní demonstraci proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva zadržela policie v centru ruské metropole několik set lidí. Zásah proti demonstrantům kritizují i někteří čeští politici, napsala ČTK.

Petříčkovo ministerstvo vyzývá Rusko: Respektujte lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Jsme znepokojeni opětovným masovým zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě,“ uvedlo dnes české ministerstvo zahraničí. Ruské úřady vyzvalo k respektování základních lidských práv a svobod. V souvislosti s nadcházejícími volbami do místních zastupitelstev apeloval Černínský palác na Rusko, aby ctilo závazky vyplývající z členství země v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Už o minulém víkendu reagovala česká diplomacie na zadržení stovek lidí pokojně protestujících v Moskvě. Upozornila, že svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem.

Sobotní zásah proti demonstrantům v Moskvě kritizovali také někteří čeští politici. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila policie brutálně pozatýkala lidi za to, že chtějí svobodné a nezmanipulované volby. „Ruští papaláši ukázali, jak vypadá strach ze ztráty moci,“ uvedl předseda TOP 09 na twitteru.

Podle Pospíšilova stranického kolegy a předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska vládci Kremlu od rozpadu Sovětského svazu nic nezapomněli a ničemu novému se nenaučili. „Je mi stydno za každého českého politika, který jim podlézá a jejich zločiny zlehčuje a přehlíží,“ uvedl Kalousek na sociální síti.

Ruská garnitura opět ukázala, jak se bojí svobodných voleb, je v souvislosti se sobotním zásahem v Moskvě přesvědčen místopředseda KDU-ČSL a šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Obušky proti lidu, zastrašování a vězení. I u nás se ale najdou ústavní činitelé, kteří tento režim podporují,“ napsal Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Lidé v centru Moskvy v sobotu demonstrovali proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Do protestu se lidé zapojili navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování. Ještě před začátkem akce byla zatčena prominentní opoziční aktivistka Ljubov Sobolová v taxíku, když se snažila dorazit na demonstraci, a byla odvezena v policejním autě, uvedla agentura Reuters.

Ruské úřady uvedly, že zadržely 600 lidí a že demonstrace se zúčastnilo 1500 lidí. Záběry z protestů nicméně podle Reuters naznačují vyšší účast. Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, zadržela policie 828 účastníků demonstrace. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí a organizátorům hrozí vysoké tresty vězení.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …