Pieta na Staroměstské radnici připomněla oběti Pražského povstání

06.05.2017 16:00

Na pražské Staroměstské radnici a u památníku poblíž mostu Barikádníků si dnes lidé připomněli oběti Pražského povstání. Vojenská stráž položila u pamětních desek za padlé květiny a věnce. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v projevu připodobnil jednání Němců na konci války k praktikám takzvaného Islámského státu. Poslankyně Helena Válková (ANO) vyjádřila lítost nad tím, že se pietních setkání neúčastní mladá generace.

Pieta na Staroměstské radnici připomněla oběti Pražského povstání
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

Dopoledne se politici sešli před Staroměstskou radnicí, píše ČTK. „Dnes si připomínáme ty, kteří v květnu 1945 vzali do ruky zbraň a statečně bojovali za naši zemi a za její obnovu. Nebyli to jen ti, kteří v boji položili své životy, ale i ti, kteří jim v boji pomáhali jako takzvané spojky. Riskovali všichni,“ uvedl Štěch.

Podle něj měla v bojích o svobodu svou roli i Staroměstská radnice, kterou chtěli Němci srovnat se zemí. „Kdyby k povstání nedošlo, Praha by dopadla mnohem hůř,“ uvedl. Připodobnil počínání Němců k současným praktikám takzvaného Islámského státu, který ničí památky na území, kde operuje.

„Musíme si vážit těch, kteří se nebáli bojovat za nás a za další generace, byl to od nich hrdinský čin,“ řekla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Vyjádřila lítost nad zmařenými životy v průběhu povstání, během nějž v roce 1945 padlo na 3000 lidí. „Pražané bojovali proti Němcům a nečekali, až je někdo osvobodí. Jejich oběť není marná, k prokázání odvahy v nepříznivých dobách není nutné udělat ty největší činy, ale vždy se musí bojovat se zlem,“ uvedla.

Odpoledne se lidé sešli k pietnímu aktu poblíž mostu, který sehrál v době Pražského povstání také významnou roli. Původně Trojský most byl na most Barikádníků přejmenovaný krátce válce. „Jsou to zejména mosty, kudy kráčela historie. Sváděly se o ně boje, protože to byla strategická místa,“ řekla v projevu místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (nez.).

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) poznamenala, že se pietních aktů neúčastní mladá generace. „Měli by tu být školní děti a dospívající, kteří ‚profitují‘ z toho, co se tu tehdy odehrálo,“ uvedla.

Během povstání padlo podle zpřesněných údajů Vojenského historického ústavu téměř 3000 lidí. Podle historiků ale seznam není úplný, protože řadu obětí, především mimopražských bojovníků, se nepodařilo identifikovat. Smrt obránců Prahy připomínají po hlavním městě desítky pomníků a pamětních desek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…