Pietu si chceme vést sami, rozčilují se romské organizace

08.07.2012 20:01

Romským sdružením se nelíbí, jak má vypadat pondělní pieta, která má proběhnout na místě někdejšího sběrného tábora pro Romy v Letech na Písecku. Na té by měl promuvit i premiér Petr Nečas a organizovat by ji měl Památník Lidice. To je pro některé Romy ale nepřijatelné a vyzývají k jejímu bojkotu.

Pietu si chceme vést sami, rozčilují se romské organizace
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

"Nechceme pietu ve stylu té lidické s vojenskou hudbou. Není třeba organizovat 'konkurenční' vládní připomenutí katastrofy v Letech," vyjádřil se k tomu předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu a také místopředseda romské Strany rovných příležitostí Čeněk Růžička. S jeho názorem souhlasí i dalších pět romských sdružení, které také podepsaly jeho písemné vyjádření.

Setkání pozůstalých a Romů se přitom koná pravidelně právě pod taktovkou Romů na místě, na kterém dříve romský tábor stál. Podle Růžičky se ale nejspíš vládě nelíbilo, jak byly vzpomínkové akce pojaté a převedla tak radši odpovědnost na Památník Lidice. Na shromážděních se podle Růžičky mluvilo vždy realisticky a také kriticky, tématem byla často segregace romských dětí ve zvláštních školách, protiromská rétorika politiků a další citlivé otázky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…