Pilný nevidí důvod pro odvolání šéfa finanční správy

25.09.2017 17:07

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) nevidí důvod pro odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka kvůli zajišťovacím příkazům. K takovému kroku ho ani nevyzvala vláda, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet dnes dostal pro informaci analýzu MF k využívání zajišťovacích příkazů a ke kontrolám tzv. korunových dluhopisů. Zprávu přinesla ČTK.

Pilný nevidí důvod pro odvolání šéfa finanční správy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Finanční správa přitom v posledních měsících čelila kritice, že příkazy zneužívá, a likviduje tak i řadu poctivých firem, které se do řetězových obchodů mohly dostat neúmyslně. Po obstavení účtů totiž mnoho firem není schopno pokračovat v podnikání a někdy se očistí až za několik let.

V pátek například Krajský soud v Ostravě dnes zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech pro opavskou firmu FAU za zhruba 340 milionů korun. Celní úřad podle něj neměl důvod pro tak masivní zajištění. Finanční správa firmu FAU podezřívá z vědomého zapojení do karuselového podvodu. Celníci dnes informovali, že podají kvůli rozsudku kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Nevidím žádné důvody k tomu, proč bych měl odvolávat pana Janečka. Nevyzval mě k tomu ani rozpočtový výbor a ani dnes vláda. Štvanice na finanční správu je bezpředmětná,“ uvedl Pilný.

Podle materiálu připraví MF k využívání zajišťovacích příkazů novou metodiku a navrhne změnu zákona. Nová metodika má spočívat například v tom, že správa před vydáním zajišťovacího příkazu bude firmám více vysvětlovat alternativní možnosti úhrady jistoty. Jde například o zástavní právo zřízené k majetku třetí osoby, ručení třetí osoby, finanční záruky nebo jiné způsoby.

Z analýzy MF vyplývá, že finanční správa letos do konce července vydala 960 příkazů na 1,17 miliardy korun. Loni to bylo 1 561 zajišťovacích příkazů na 3,3 miliardy korun, o rok dříve 1 605 příkazů na 3,6 miliardy korun. Na jednu firmu může správa vydat více zajišťovacích příkazů. V letošním roce se tak příkazy týkají 204 firem, za celý loňský rok to bylo 309 firem. Celkem finanční správa ke konci července evidovala zhruba 514 000 plátců DPH.

Kvůli korunovým dluhopisům pak finanční správa podle materiálu prověřuje 1 526 firem a osob. Zatím uskutečnila 757 místních šetření a získala 34 dodatečných daňových přiznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…