Pirát Bartoš: Vládo, lidi ti nevěří. Chceme info o covidu-19

22.09.2020 12:10

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se prostřednictvím sociálních sítí obrátil na vládu i občany a vznesl 2 důležité žádosti spojené s koronavirem a s rizikem, že se jednoho dne náš zdravotnický systém může zahltit a zhroutit.

Pirát Bartoš: Vládo, lidi ti nevěří. Chceme info o covidu-19
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Ivan Bartoš zdůraznil, že on sám se covidem ohrožen necítí, stejně jako řada dalších lidí, kteří chodí po ulicích českých a moravských měst a přemýšlí nad svými záležitostmi, aniž by se obávali, že je napadne koronavirus. Bartoš však zdůraznil, že někteří naši spoluobčané mají řadu zdravotních problémů a těm se koronavirus může stát osudným. Zdaleka přitom nejde jen o seniory.

„Jakmile koronavirs pronikne k nim, skončí tito lidé v nemocnici. A najednou se může ukázat, že pro ně není dost lůžek. Naším cílem je, aby k tomuto zahlcení vůbec nedošlo,“ pravil Bartoš.

Stejně tak si ale nikdo nepřeje znovu vypnout celé Česko.

„Já si myslím, že jsme společně historicky prošli tou první vlnou a je důležoté se k tomu opět postavit čelem,“ poznamenal Bartoš.

To ale nepůjde bez toho, aby si lidé vzájemně důvěřovali. A aby důvěřovali ve stát, že dělá, co může.

„A této důvěry se vládě nyní nedostává. A jestli má tato vláda opět získat důvěru, tak je zcela zásadní, aby se otevřela. Nejen, aby poskytla data vědcům, ale aby umožnila i zástupcům opozice se na tom řešení podílet, pokud hovoříme o tom, že všichni táhneme za jeden provaz,“ poznamenal Bartoš.

Politická reprezentace podle Bartoše nesmí řešit PR jen proto, že se blíží volby, „jak to často vláda dělá, ale skutečně jasně komunikovat dopředu to, co nám hrozí a proč je pro lidi důležité, aby některá ta nařízení okamžitě adaptovali,“ řekl Bartoš.

Sebelepší nařízení k ochraně zdraví obyvatel jsou podle jeho názoru k ničemu, pokud se lidé nezačnou chovat zodpovědně a nebudou je dodržovat, a  pokud nebudou dodržovat zvýšená hygienická opatření.

V první vlně lidé ukázali, že to umí zvládnout. Teď je čas, aby to ukázali ještě jednou, jako to ukazují Švédové a další lidé, kteří nosí roušky, protože „to není jen zbytečná buzerace“, zdůraznil.

Nakonec požádal předsedu vlády, aby k jednomu stolu sezval odborníky z vlády i z opozice.

„Není to legrace, je potřeba pracovat společně,“ uzavřel své vystoupení Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…