Pirát Bartoš nahlásil europoslankyni Babiše a další ministry. Kvůli střetu zájmů. A dnes se vyptával, co s tím udělá

06.09.2018 21:13

Přísnější evropská pravidla pro posuzování střetu zájmů začala platit od srpna letošního roku. Piráti v souvislosti s tím upozornili, že je premiér Andrej Babiš nesplňuje a Agrofert by podle nich neměl brát dotace. Před měsícem evropským komisařům poslali dopis s důkazy pro podezření, v němž k této věci zároveň žádali o jasné stanovisko. Evropská komisařka pro regionální politiku Corina Cretu na dnešním jednání parlamentního výboru pro evropské záležitosti předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi potvrdila, že se jim odpovědi dostane v co nejbližší době.

Pirát Bartoš nahlásil europoslankyni Babiše a další ministry. Kvůli střetu zájmů. A dnes se vyptával, co s tím udělá
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Začátkem srpna Piráti poslali komisařům podklady dokazující, že se premiér nachází ve střetu zájmů, a Komise by se jeho případem měla zabývat. „Zasíláme dopis komisařům, do jejichž gesce spadá správa a účelné vynakládání peněz z fondů EU. Požadujeme od nich jasné stanovisko, jak budou v případě střetu zájmů Andreje Babiše pokračovat,“ upřesnil před pár týdny předseda Pirátů Ivan Bartoš. V případě, že by se tvrzení Pirátů potvrdilo, Agrofert by mohl přijít o stovky milionů z evropských dotací.

Piráti ve své dnešní tiskové správě připomněli, že na problém střetu zájmů, při kterém může docházet k neoprávněnému přerozdělování evropských dotací, upozorňují dlouhodobě. „Předložili jsme jasné důkazy pro podezření, že u nás dochází k porušování evropského finančního nařízení. I proto jsem se komisařky dnes ptal na názor Evropské komise,“ uvedl Bartoš, kterého zajímalo, jak situace postoupila a jak eurokomisařka tento problém vnímá. Zda jej považuje za zásadní a zda již ví, jestli bude v tomto ohledu podnikat Evropská komise nějaké kroky.

Eurokomisařka Corina Cretu Pirátům na dnešním jednání parlamentního výboru pro evropské záležitosti přislíbila, že výsledky se již brzy dozvědí. „Potvrdila, že na odpovědích pro Piráty stále pracují a v nejbližší době bychom je měli obdržet. Součástí by měla být metodika z pera evropských právních expertů, o kterou jsme mimo jiné žádali a podle níž by se národní autority zodpovědné v této věci měly řídit,“ dodal Bartoš po jednání s Cretu, do jejíž agendy spadá alokace zhruba třetiny evropského rozpočtu v podobě strukturálních a investičních fondů EU a jejich transparentní využívání. 

Původní zdroj ZDE.

Nové finanční nařízení Evropského parlamentu vztahující se ke střetu zájmů vstoupilo v platnost zhruba před měsícem. Podle toho jsou jednotlivé osoby veřejné sféry nuceny svoje riziko střetu zájmů nahlásit a v případě jeho potvrzení musejí v této oblasti ukončit veškerou svoji činnost. V souvislosti s novým nařízením proto Piráti před nedávnem upozornili, že někteří členové vlády ČR mohou být ve střetu s finančními zájmy EU. 


 


 



 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…