Pirát Bartoš se s tím nepáral. V rádiu srovnal církevní restituce se solárním tunelem

12.09.2018 18:46

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vysvětlil, jak se Piráti dívají na majetkové vyrovnání státu s církvemi. Bartoš zdůraznil, že Piráti hájí právní stát, ale v souvislosti s majetkovým vyrovnáním státu a církví si položil jednu zásadní otázku, která zní...

Pirát Bartoš se s tím nepáral. V rádiu srovnal církevní restituce se solárním tunelem
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda poslaneckého kubu Pirátů Jakub Michálek v ústavně-právním výboru Sněmovny hlasoval pro komunistický návrh zdanění finanční části majetkových náhrad, které jsou součástí vyrovnání státu s církvemi. Církve a pravicová opozice tvrdí, že je to v rozporu se smlouvami, které uzavřel stát s církvemi.

Podle Bartoše je třeba vést debatu o tom, jestli výše vyrovnání byla nastavena správně. Právě na to upozorňoval Jakub Michálek. Piráti prý nezpochybňují, že komunisté církev okradli. „My jsme nepřišli do Sněmovny vyřešit tento vleklý spor od roku 2012. Za mě a za Piráty my jsme pro sekulární stát a budeme rádi, až se tohle téma uzavře,“ podotkl Bartoš. „Já sám jsem věřící – člen Československé církve husitské – protestant tedy,“ podotkl host.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Piráti podle něj hájí právní stát, ale prý je opravdu nebaví bavit se o tom, zda ono odškodnění bylo stanoveno správně. Stejně jako se vede debata o tom, zda jsou zisky solárních baronů stanovené zákonem přiměřené. „Solární baroni byli zdaněni. Pokud dospějí politici k názoru, že toto majetkové vyrovnání s církví bylo nepřiměřené, je namístě sáhnout ke zdanění. Pokud tady byl argument naprosto hysterický, že něco takového není možné, tak jak to, že ti lidé, kteří takto argumentují, nehovoří podobně ani u solárních baronů, což je velmi podobné,“ rozčílil se Bartoš.

Pokud se mají Piráti v této věci kvalifikovaně rozhodnout, učiní tak až na základě kvalifikovaných informací, které by měla dodat vláda. On sám však nebude hlasovat pro zdanění. „Já nebudu hlasovat pro zdanění církevních restitucí,“ uvedl.

Když opustil téma církevních restitucí, prozradil, že Piráti předložili zákon proti kumulaci funkcí, zákon o exekucích a další legislativu. Jsou sice opoziční stranou, ale pracují na plné obrátky, což prý dokazuje i zákon o sociálním bydlení připravovaný s Olgou Richterovou, který však vláda smetla pod stůl. Bartoš nechápe, proč to udělala, když členové kabinetu sami tvrdili, že chtějí tuto otázku řešit.

Nakonec se vyjádřil i k nadcházejícím komunálním volbám. „Já vůbec nepochybuji, že bychom v Praze neměli nejvíc hlasů ze všech politických stran. Samozřejmě se může stát, že budeme obejiti, jako se to dělo i v minulosti jiným stranám, ale náš volební potenciál je 33 procent, takže jsme v průzkumech první nebo druzí, takže patříme k favoritům,“ zdůraznil Bartoš.

Po komunálních volbách nevylučuje, že by Piráti spolupracovali i s hnutím ANO, ale vyslovil podmínku. Součástí takové koalice by neměli být kupříkladu lidé, kteří kumulují funkci poslance a pražského zastupitele nebo jsou jinak problematičtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…