Pirát Michálek „nahlédl pod pokličku“ Marii Benešové. A toto tam prý viděl

07.05.2021 14:04 | Ze sítí

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podle poslance Jakuba Michálka (Piráti) využívá svou funkci k vyřizování osobních účtů a vůbec nezvládá svou práci. Ze židle jej naposled zvedla kárná žaloba, kterou se kvůli Vrběticím rozhodla ministryně podat na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Pirát Michálek „nahlédl pod pokličku“ Marii Benešové. A toto tam prý viděl
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Poslanec nejprve uvádí neznalé do aktuálního dění okolo kauzy Vrbětice. „Nahlédněte pod pokličku, jak si ministryně Benešová vyřizuje osobní účty: Vláda nejdřív pozvala Pavla Zemana, aby se účastnil jednání o Vrběticích. Tomu paní Benešová přihlížela. Následně nejvyššího státního zástupce obvinila, že vyzradil neveřejné informace z trestního řízení,“ píše poslanec Michálek na svém facebooku.

Zeman 19. dubna na tiskové konferenci po jednání vlády hovořil o trestním řízení týkajícím se výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích, i o podezření, že za nimi stáli dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Podle Benešové neměl však o případu hovořit, tím prý jednal v rozporu se zákonem o státním zastupitelství. „Překračuje kompetence dané zákonem,“ řekla ministryně.

Ministryně Benešová uvedla, že se věcí musí zabývat, jelikož podnět k podání kárné žaloby obdržela od právního zástupce zbrojařské firmy Imex Group, která měla sklady ve Vrběticích v pronájmu.

Podle Michálka ale šéfka české justice upírá svou pozornost na šéfku pražského vrchního státního zastupitelství Lenku Bradáčovou a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana s cílem je „odstřelit“.

„Paní ministryně asi nemá nic jiného na práci než ostřelovat Lenku Bradáčovou a Pavla Zemana,“ píše Michálek a dodává, co dalšího je středem jejího zájmu: „Donášet drby prezidentovi a premiérovi, vymýšlet konspirační teorie o Vrběticích nebo hájit dotace pro Agrofert. Jako zajištění na důchod to asi stačí, ale pro naši justici je to pohroma,“ konstatuje Michálek.

Na stole Benešové se přitom podle Michálka hromadí řada důležitých zákonů, kterým by se měla věnovat.

„Nezvládla nic: Neprosadila slibovaný zákon o státních zástupcích ani o ochraně oznamovatelů korupce a možná nakonec nestihne ani transparentní výběr soudců. Reforma exekucí nebo digitalizace úřadu jsou fiaskem. A slibované elektronické náramky pro vězně? Máme jich asi 150,“ dodal poslanec znepokojeně závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…