Pirát Peksa vystoupil před kamery a znovu nahlas řekl to, čím pořádně vytočil Babiše

22.05.2018 16:02

Poslanecká sněmovna má před sebou další kolo jednání. Již tradičně se před startem schůze jednotlivé strany vyjadřují k tomu, co se bude v dolní komoře Parlamentu dít. O slovo se přihlásili i Piráti s Mikulášem Peksou. Ten pálil ostrými slovními náboji do Andreje Babiše (ANO).

Pirát Peksa vystoupil před kamery a znovu nahlas řekl to, čím pořádně vytočil Babiše
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Předseda Pirátů Ivan Bartoš věnoval pozornost registru smluv a služebnímu zákonu. V zákonu o registru smluv by Piráti rádi zrušili výjimky pro ČEZ a další firmy. Z úst Bartoše zaznělo, že této změně dnes nejdůrazněji brání lidovci a komunisté. Pokud jde o služební zákon, premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by podle předsedy Pirátů neměl do zákona sahat. Zvlášť ne, pokud mají tyto změny vést k tomu, že bude stát řízen více jako firma. Podle Bartoše to v žádném případě není dobrý nápad.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík doplnil, že Piráti navrhují vyjmout neplátce DPH z povinnosti zavést si EET. Tento návrh má prý podporu napříč stranami, s výjimkou Babišova ANO. Podle Pirátů je důležitější posvítit si na velké firmy. Ferjenčík je přesvědčen, že tlak na drobné živnostníky je dnes nesmyslně velký a je třeba to napravit.

Když se dostal ke slovu poslanec Pirátů Tomáš Peksa, spustil kanonádu. Já bych vás chtěl krátce poinformovat o disciplinárním řízení, které se proti mně pokouší zahájit pan trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš,“ začal poslanec zvolna s tím, že se řeší otázka, zda se smí česká Poslanecká sněmovna zabývat výroky, které zazněly na půdě Švédska. Peksa v zahraničí Babiše ostře kritizoval a mluvil o jeho dotační kauze Čapí hnízdo. Premiér mu vzkázal, že poškozuje zájmy Česka a bylo by dobré proti Pirátovi zahájit disciplinární řízení. Peksa Babišovu kritiku důrazně odmítl.

„Pořád ještě jsem přesvědčen, že zájmy Andreje Babiš nejsou totožné s národním zájmem České republiky,“ řekl jasně zákonodárce. Krátce po tom, co Peksa uzavřel své vystoupení, přišla ČT s informací, že Sněmovna nepovede s Peksou disciplinární řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…