Pirát z Moravy: Paroubek a Topolánek ve mně zanechali pachuť. A pak jsem našel naši stranu

16.09.2020 12:37

Piráti se představují. Na jejich facebookové stránce lze najít třeba medailonek kandidáta do zastupitelstva Olomouckého kraje Martina Šmídy. Žije v moravské obci Majetín, je zde druhé období zastupitelem a vede kompostárnu v Olomouci. Mezi jeho koníčky patří ochotnické divadlo, punková kapela nebo pití piva. Éra Paroubka a Topolánka v něm zanechala velkou pachuť. A prozradil o sobě mnohem víc.

Pirát z Moravy: Paroubek a Topolánek ve mně zanechali pachuť. A pak jsem našel naši stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

„Jsem ženatý, mám dvě děti a žiju v moravské obci Majetín, kde jsem druhé období zastupitelem. Vedu taky kompostárnu v Olomouci: Líbí se mi dělat z odpadu novou organickou hmotu, půdě tolik potřebnou. Ve volném čase se bavím ochotnickým divadlem, punkovou kapelou nebo s přáteli u piva, když spolu hrajeme nohejbal, tenis nebo poker,“ napsal o sobě Šmída.

„Před osmi lety mi přibyl další koníček, a to dobrovolnictví pro Piráty a spoluúčast na tvorbě jejich politiky. Nyní jsem aktivní v republikovém výboru a v expertním týmu pro životní prostředí,“ popsal svoje zapojení do pirátského projektu.

„Politiku jsem sledoval vždy, jenže éra Paroubka a Topolánka ve mně zanechala takovou pachuť, že jsem neměl koho volit. Nikomu jsem už nevěřil. Pak přišel zlom, objevil jsem partičku nadšenců a dobrovolníků, kteří společně usilovali o změnu. Tehdy šlo o nevýznamnou politickou sílu, dala mi ale naději být jednou zastupovaný někým, komu důvěřuji – a kromě jiných i sám sebou.“ Prohlašuje majetínský zastupitel.

Šmída chce v politice zúročit své zkušenosti jako šéf kompostárny: „Chci být autentickým zástupcem svobodomyslných lidí, kterým záleží na budoucnosti. Chci realizovat jejich touhu po změně. Na srdci mi leží kvalita půdy, vody a ovzduší a vyspělé odpadové hospodářství. Proto chci jako zastupitel přinášet pokrok zejména v oblasti životního prostředí. Piráti dnes už fungují i na celostátní úrovni a evropské úrovni, a tak jsem stále v centru dění, jak mi to naše otevřená, fungující a demokratická strana umožňuje. Své znalosti a zkušenosti můžu uplatnit právě v krajském zastupitelstvu.“

„V životě mě dosud těšily hlavně úspěchy v koníčcích, ale jak se to stává, s narozením prvního potomka se priority trochu zpřehází. Dnes vím, že nejdůležitější je vychovat děti tak, aby z nich byli dobří lidé, a já se snažím být jim dobrým vzorem. Má rodina je pro mě nejvíc. A všechno, o co se snažím ve veřejném životě, dělám tak trochu právě i pro ně,“ vysvětluje své motivace Pirát Šmída.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…