Piráti a STAN: Budeme dbát na investice. A úspory. Takto

17.08.2021 12:43

Jeden z posledních průzkumů přisuzuje koalici Pirátů a Starostů jen 20 procent hlasů a řadí ji na třetí místo. Přitom v březnu v průzkumech vedli s možným ziskem 34 procent hlasů. Obě strany s tím chtějí něco udělat. Chtějí veřejnosti ukázat svůj plán na vytažení Česka z dluhů, do kterých nás rychlostí blesku nahnala koaliční vláda Andreje Babiše (ANO). Na rozdíl od koalice ANO a ČSSD budou prý Piráti a Starostové dbát jak o investice, tak budou hledat úspory. Tato vláda podle nich ještě navíc nebezpečně roztáčí kolečka inflace.

Piráti a STAN: Budeme dbát na investice. A úspory. Takto
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Středočech Věslav Michalik, kandidát Pirátů a Starostů na ministra financí, upozorňuje, že 350 miliard korun, o které se v posledních dvou letech navýšily státní výdaje, nejsou na investice, jak by se to slušelo v zemi, která se chce posouvat kupředu, ale na mandatorní výdaje, jako jsou penze a další položky.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí

Vláda by podle Michalika měla myslet nejen na investice, ale také na úspory.

„Ministerstvo financí také zcela rezignovalo na hledání potřebných úspor. Není žádná snaha o reorganizaci státních úřadů a jejich agend. Stát za tři roky výrazně nabobtnal a nezadržitelně se blížíme k dluhové brzdě. Přitom se nabízí jednoduchá a rychlá řešení, která by mohla ušetřit státu desítky miliard jako ukončení dotací velkým firmám, které je k rozvoji nepotřebují. Bohužel by ale nemohl být tím největším příjemcem dotací premiérův Agrofert,“ upozornil člen vládního týmu koalice pro oblast financí Michalik a dodal: „Konsolidace veřejných financí je pro naše hnutí v současné době prioritou. Příjmy státu rostou spolu s růstem ekonomiky, proto spatřujeme cestu v podpoře fiskálních výdajů, inovací v podnikatelském prostředí, průmyslového výzkumu a infrastruktury. Pokud s tím zafixujeme výdaje ministerstev na konkrétních částkách, které budou zahrnovat zákonnou valorizaci, tak bude šance dosáhnout vyrovnaných rozpočtů v horizontu jednoho volebního období i bez úprav daňového mixu,” konstatoval Michalik.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš doplnil, že je třeba dát firmám jistou naději do budoucna.

„Piráti a Starostové proto spolu s experty vypracovali plán, jak šílené zadlužování i zdražování zastavit. Je nutné kvůli lidem zarazit chaos a na další léta vytvořit jasný výhled, kde se omezí neefektivní rozhazování a kde se naopak chytře investuje. Základem je zlevnění provozu státu skrz digitalizaci či podpora zdravého českého hospodářství. Nutné je i tvrdě potírat korupci, která chod země prodražuje,doplnil předseda Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Naději do budoucna potřebují i proto, protože úspory lidí, kteří ve firmách vydělávají peníze, požírá inflace. Ačkoli Babiš říká, že na tom svůj díl viny nese opozice, Bartoš proti tomuto tvrzení staví názory ekonomů, kteří upozorňují, že na rostoucí inflaci se podílí i vláda.

Ekonom Filip Matějka na sociální síti Facebook upozorňuje, že vláda ovlivňuje inflaci např. růstem zadlužení nebo posilováním síly monopolů.

Bartoš přidal ještě jeden důkaz.

„Enormně rychle rostou ceny například ve službách a není se čemu divit. Právě tento sektor podnikání totiž vláda svým chaotickým zavíráním, otevíráním a nepořádkem v kompenzacích doslova přidusila. Není překvapivé, že podnikatelé potřebují nyní za své služby vyšší ceny. A očekávaný výsledek je bohužel jen další zrychlování tempa inflace i další zdražování,” uvedl Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…