Piráti a novináři měli jasno, co za tornádo může. Pak přišli vědci. A byl konec

25.06.2021 17:59 | Ze sítí

Silné bouřky a tornádo na Hodonínsku rozpoutaly na českém Twitteru skutečnou bitvu. Piráti, levicoví novináři a aktivisté tvrdí, že za situaci na Moravě může klimatická krize. Přijdou prý další přírodní katastrofy, a musí se to „řešit“. Omezování aut údajně není komunismus. Ostatní jsou mnohem zdrženlivější, například vědci, prý nemáme dostatek dat.

Piráti a novináři měli jasno, co za tornádo může. Pak přišli vědci. A byl konec
Foto: Repro Facebook Lovci bouřek
Popisek: Tornádo na jihu Moravy

Pirátský poslanec František Kopřiva se vyjádřil k ničivé bouři a řádění tornáda na Hodonínsku jako jeden mezi prvními. Z celé věci vyvozuje rozsáhlé a závažné závěry. „Tak, jako je dnes potřeba pomoct lidem/obcím po řádění tornáda (díky všem!), zítra je potřeba začít brát vážně změnu klimatu a její rizika pro lidstvo. Častější a výraznější extrémy počasí vědci předpovídali a všude po světě se tak děje. A může být hůř, když nezareagujeme včas.“

Kopřivu v jeho tvrzení podpořila jeho poslanecká asistentka Veronika Murzynová. Je podle ní nutné říct naplno, že za situaci na Moravě může klimatická krize. „Dnešní extrémní počasí na Moravě, ale i čtyřicetistupňová vedra na jihu Maďarska jsou důsledkem klimatické změny. #ClimateCrisis není nějaká chiméra, je to krize, která se děje teď, tady, nám. Pokud s tím nic neuděláme, dnešní tragédie se bude opakovat,“ napsala.

Do boje proti klimatické krizi se zapojil i novinář Deníku Referendum, Jakub Patočka. „Naše největší odpovědnost k životům, jichž si moravské neštěstí vyžádalo, tkví v tom, že se o změnách klimatu teď bude mluvit tak nahlas jako ještě nikdy,“ děl optimisticky na Twitteru.

Chybět na barikádách nesměl ani novinář Petr Boháček. Teprve díky suchu v posledních letech podle něj údajně začala veřejnost v České republice klimatickou změnu vnímat. „Jestli nás tornádo na Moravě nepřesvědčí o nutnosti klimatickou změnu i řešit, udělají to v budoucnu další přírodní katastrofy způsobené extrémním počasím,“ dodal s nadějí.

Klimatickým změnám rozumí i právnička Andrea Lančová. „Však jasně, žádné klimatické změny se nedějí, tornáda na jižní Moravě jsou normálka, a omezovat uhlí a auta je komunismus a tak.“ Omezování a regulování dopravy tedy komunismem není.

Zdrženlivější už byl redaktor pro vědu a technologie v Deníku N, Petr Koubský. Souvislost tornád a změny klimatu podle něj není prokázána a chybějí data, která by ji kdy potvrzovala. O tématu sepsal pro Deník N článek, ve kterém konstatuje právě toto.

Meteorolog a klimatolog z ČT24 Vladimír Piskala také poukazuje na nedostatek dat. „Může za tornádo na jihu Moravy změna klimatu? Ne. Nemůžeme totiž vyloučit vznik silného tornáda ani v klimatu bez zásahu člověka,“ napsal. Je také prý možné, že silných bouří v teplejším klimatu bude přibývat, ale není jisté, že přibývat budou i tornáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…