Piráti proti základně USA? Ještě prý bude veselo

11.04.2022 9:08

Vojenská základna USA na českém území se stává hlavní bezpečnostní agendou ODS a Fialovy vlády. Téma chce ministryně Jana Černochová probírat při své návštěvě USA, kam odlétá po Velikonocích.

Piráti proti základně USA? Ještě prý bude veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl, ministryně obrany Jana Černochová a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija

„Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran,“ sdělila pro Deník N.

V tom má podporu i od premiéra Petra Fialy. „ Hledáme všechny prostředky pro to, abychom zajistili naši bezpečnost, abychom posílili východní křídlo Severoatlantické aliance a dokázali čelit takové agresivní politice, jakou dnes předvádí Rusko Vladimira Putina,“ cituje jeho slova MF DNES.

Základnu by musely schválit obě parlamentní komory a k tématu se očekává velmi živá debata. Akci z vládní pětky podpořily strany SPOLU, Piráti a STAN dávají najevo rezervovanější postoj, věc je podle nich třeba dobře připravit.

Vystoupení Jany Černochové na kongresu ODS:

Předseda lidovců Marian Jurečka hovořil ohledně umístění základny o letišti v Mošnově, které je tradičně uvažovanou lokací, ale také o Přerově v jeho volebním obvodě. Pokud by se jednalo nejen o vojenské letiště, přicházely by v úvahu i jiná místa ve vojenských újezdech. V některých z nich už jednotky NATO cvičily.

Téma americké základny v Mošnově jako první artikuloval před dvěma lety na kongresu ODS europoslanec Alexandr Vondra, který svůj návrh nazval „Základna Donalda Trumpa“. Na letošním kongresu svou myšlenku připomněl s vyprávěním, jak v Mošnově sledoval přistání dvou impozantních amerických letounů B-52.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …