Pirátské strany včetně české podepsaly program pro eurovolby

10.02.2019 5:30

Evropské pirátské strany včetně té české dnes v Lucemburku podepsaly společný program pro květnové europarlamentní volby. Piráti tvrdí, že oproti společnému dokumentu z roku 2014 rozšířili svůj záběr témat. České Piráty na setkání Evropské pirátské strany zastupovali mimo jiné lídr české kandidátky Marcel Kolaja a dvojka na kandidátce a předsedkyně Evropské pirátské strany Markéta Gregorová, uvedla strana v prohlášení.

Pirátské strany včetně české podepsaly program pro eurovolby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Chceme lidskou, moderní Evropu, která bude udávat světu kurz v otázkách využívání technologií, inovací, demokracie, občanské participace a životního prostředí,“ uvedla česká Pirátská strana na twitteru, kde mimo jiné zveřejnila fotografii Gregorové podepisující společné pirátské memorandum.

Na tvorbě programu se podílely stovky českých i evropských pirátů, napsala Pirátská strana v prohlášení zaslaném ČTK. Piráti zdůrazňují, že kromě reformy autorských práv či digitální agendy pokrývají široké spektrum témat od vzdělávání, životního prostředí a zemědělství, přes zahraniční politiku a obranu a dopravu až po daňový systém či vesmírný program.

„Tvorbu programu jsem od loňského května koordinovala a mám radost, že jsme dnes proces úspěšně stvrdili podpisem. Na širokém spektru témat je také vidět, že jako hnutí jsme v celé Evropě dospěli do relevantní politické síly, která má jasné politické směřování: k Evropě svobodné a demokratické, ale především k Evropě lidí, ne korporací či zájmových skupin,“ prohlásila Gregorová.

„Podpis memoranda třinácti evropskými stranami ukazuje skutečnou sílu pirátského hnutí. V Evropském parlamentu je ho třeba. Současný parlament totiž nedokázal reformovat autorské právo a aktuálně řešená směrnice vše jen zhoršuje. Současné archaické pojetí copyrightu nemůže být uplatněno jinak, než prostřednictvím cenzury. Naše občanská práva a základní svobody zmizí, pokud si to neuvědomíme a neprovedeme zásadní reformu copyrightu,“ uvedl mimo jiné Kolaja.

V Bruselu se tento týden jednalo o konečné podobě směrnice upravující ochranu autorských práv na internetu, kterou Evropská komise předložila již v roce 2016. Podle zdrojů zasvěcených do rokování stojí proti sobě ekonomické zájmy velkých internetových firem a mediálních domů, a padají ostrá slova o „konci svobodného internetu“ a o „konci kvalitní žurnalistiky“. Německá pirátská europoslankyně Julia Redaová v této souvislosti varovala před porušením práva občanů EU sdílet on-line legální produkci, před omezením jejich přístupu ke zpravodajství a před nebezpečím likvidace malých internetových médií.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…