Pirátský europoslanec vyzývá ke klidu: Nebojte se nedostatku jídla. Brusel to řeší

19.04.2022 20:44 | Ze sítí

Mnoho lidí kvůli válce na Ukrajině žije v obavách, že Evropě hrozí nedostatek jídla nebo devastační ceny potravin. „Není se čeho bát,“ uklidňuje pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, a proč zůstává klidným, vysvětluje ve svém článku o potravinové bezpečnosti Evropy na blogu serveru Aktuálně.cz.

Pirátský europoslanec vyzývá ke klidu: Nebojte se nedostatku jídla. Brusel to řeší
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Evropa se s rostoucí cenou potravin potýkala už před ruskou válkou na Ukrajině. Sucho, zdražující pohonné hmoty a hnojiva, k tomu rostoucí cena energií. Nicméně to vše se několikanásobně umocnilo po ruské invazi na Ukrajinu. Cena obilí, především pšenice, jejímiž hlavními vývozci jsou právě Ukrajina a Rusko, dosáhla svého maxima. Zároveň panují obavy o dodávky slunečnice a slunečnicového oleje, kde je Ukrajina dokonce světovým majoritním vývozcem.

Česko je z hlediska produkce pšenice a ječmene soběstačnou, dokonce exportní zemí. Omezení či zastavení dovozu z Ruska a Ukrajiny se ho proto nedotkne tak jako zemí, které jsou na dovozu této komodity zcela závislé.

Původní text ZDE.

Přesto se ruská válka na Ukrajině a s ní spojené zdražení ruského zemního plynu určitým způsobem do cen obilovin u nás pravděpodobně promítne. Především prostřednictvím zdražení průmyslových hnojiv, která jsou pro většinu zemědělců k pěstování obilovin v současné době nezbytná. 

Pro výrobu hnojiv je důležitý zemní plyn. „Je hlavním zdrojem vodíku, který je spolu s dusíkem základní surovinou pro výrobu čpavku (amoniaku) a dále pro výrobu močoviny. Ta slouží jak ke hnojení samotnému, tak k přípravě dalších hnojiv. Nicméně samotná výroba močoviny je v Evropě nedostatečná, a většina výrobců hnojiv ji tak dováží ze zahraničí, přičemž v Česku se močovina nevyrábí vůbec,“ pokračuje Peksa.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Současný nedostatek chemických hnojiv podle něj však můžeme vidět i jako jedinečnou příležitost. „Příležitost pro využití nových, ekologicky šetrnějších a modernějších postupů v zemědělství, které jdou navíc ruku v ruce s Green Dealem,“ dodává poslanec Evropského parlamentu.

Na půdě Evropské unie je prý současná potravinová situace jednou z hlavních otázek posledních týdnů. Evropská komise tak v reakci na současné výzvy v oblasti zajištění a pěstování potravin minulý týden představila masivní balíček opatření, jak se s výpadkem dodávek surovin a rostoucími cenami vstupních nákladů na jejich výrobu vyrovnat. 

Kromě opatření pro zajištění cenově stále dostupných potravin pro unijní země Evropská unie bude i nadále poskytovat humanitární potravinovou pomoc válkou zasažené Ukrajině. „Kromě poskytnutí zásob jídla, pití a paliva tak EU poskytne pomoc i ukrajinským zemědělcům, aby i letos mohli zasít, a nebyla tak ohrožena jak zásoba potravin pro Ukrajince samotné, tak dodávka některých hlavních vývozních surovin, jako jsou olejnatá semena, do ostatních zemí,“ dodává Peksa.

Nedostatku se podle Peksy nemusíme bát. „Stěžejním závěrem tedy je, že zajištění dostatečných dodávek surovin pro Evropu není ani přes současnou složitou situaci ohroženo. S určitým mírným nárůstem cen potravin se pravděpodobně nějak vypořádat budeme muset, avšak EU již nyní přijímá širokou škálu kroků, aby dopady ruské války na Ukrajině byly ve všech oblastech, a v té potravinové především, co nejmenší. A co víc, ustavičně podporuje válkou sužovanou Ukrajinu, aby se i tam potravinová krize projevila co nejméně,“ shrnuje Mikuláš Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…