Pirátský internetový soud se rozjel. Bartoš čelí hlasování o odvolání

10.10.2021 18:23

Dlouho očekávané a ostře sledované volby, které někteří pojali jako „vysvědčení“ dosavadnímu premiérovi Andreji Babišovi, jsou za námi. Jedním z největších překvapení je volební debakl Pirátů, kteří ziskem jen čtyř poslanců utrpěli obrovské zklamání. Nyní hlasují na fóru o odvolání Bartoše. Většina straníků se za šéfa strany postavila, uvádí server Novinky.cz.

Pirátský internetový soud se rozjel. Bartoš čelí hlasování o odvolání
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Anketa za odvolání předsedy strany Ivana Bartoše se objevila na Pirátském fóru už krátce po půlnoci. Anketu začal Pirát Lukáš Doležal. „Omlouvám se, ale nemůžu jinak,“ napsal krátce podle serveru Novinky.cz. Většina straníků s ním ale příliš nesouzní a za Bartoše se postavila. „Nejsem nekritický. Předseda strany nese největší odpovědnost. Ale odvolávat šéfa strany několik hodin po volbách mi přijde jako hovadina, sorry jako. Hlasuji proti,“ uvedl například bývalý kandidát do Senátu Petr Daubner s tím, že už podle něj neplatí, že by STAN byl jejich přívěsek, ale naopak. „To spíše my jsme teď koulí u nohy STAN. A STAN se teď té koule u nohy rád velmi rychle zbaví. V politice rozhoduje síla a naše momentální síla, se čtyřmi mandáty, je zcela marginální,“ doplnil.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Šéfka Mladého Pirátstva Georgia Hejduková souhlasila, ale zároveň podotkla, že na odvolání není dobré načasování. „Je potřeba vyvodit nějakou odpovědnost, ale odvolávat jeden den po volbách předsedu mi nepřijde rozumné,“ uvedla. Kritici se pak vyslovili, aby Bartoš na jaře svůj post neobhajoval a projevil sebereflexi. „Nese odpovědnost a je symbolem politiky, která nás dovedla sem,“ napsal pirát Petr Kapounek.

Došlo i na vyjádření názoru k angažmá v nové vládě. „Jednat o účasti na vládě je nesmysl, budeme tam jen přicmrndávat. Jediná cesta, jak přežít, je nechat STAN jít a vytvořit si prostor pro dlouhodobou a konstruktivní kritiku kroků vlády z liberálních pozic,“ napsal Jiří Kadeřávek s tím, že tato koalice Piráty moc nepotřebuje.  

K výsledkům měl co říct i sám Bartoš, vyjádřil smutek nad ztrátou osmnácti mandátů. „Samozřejmě teď cítíme smutek a hněv ze ztráty 18 mandátů, tedy řady skvělých lidí, které jsme ztratili. Lidí a jejich asistentů, kteří dodávali kvalitní a poctivou opoziční práci čtyři roky i v těch nejtěžších chvílích a díky nimž jsme rostli ve volbách do komunálu, EP i krajských,“ napsal a dodal, že při vyjednávání o vládní koalici se budou snažit prosadit maximum z programu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…