Pirátský program: Víc migrantů, pozor. Harry Potter. Korespondenční hlasy

18.05.2021 11:17

Piráti a Starostové zahájili volební kampaň. Slibují zdanit konopí, zefektivnit státní správu a zatočí s korupcí. Rozepsali se o volbách přes internet i ekologické dopravě. Na pomoc si vzali Harryho Pottera. Stranou jejich pozornosti nezůstala ani migrace.

Pirátský program: Víc migrantů, pozor. Harry Potter. Korespondenční hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan

STAN a Piráti zahájili ostrou část předvolební kampaně před podzimními volbami. Představili velmi podrobný program rozdělený do 15 kapitol a desítek podrobných bodů. Za celý program ručí Piráti a Starostové společně.

Slibují, že budou bojovat s korupcí, zefektivní státní správu a zavedou elektronické volby.  

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

„Usnadněme volbu mimo trvalé bydliště, zaveďme korespondenční volbu, hledejme model online hlasování,“ žádá koalice.

Svůj příslib také důkladně zdůvodnili.

„V zahraničí žije více než půl milionu Čechů, přesto bylo například při posledních volbách prezidenta v roce 2018 odevzdáno pouhých 18 tisíc hlasů. Volební právo v zahraničí je značně limitováno vzdálenostmi až stovek kilometrů, které musí voliči překonat, aby mohli odvolit. Jde to i jinak. Již 19 členských států EU v nějaké formě umožňuje korespondenční hlasování,“ uvedli Piráti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Příkladem dobré praxe je estonský systém voleb po internetu, který bezpečně funguje od roku 2007. V současnosti dostupné informační technologie umožňují bezpečné konání řádných voleb po internetu. Je tedy zapotřebí hledat možnosti zavedení internetového hlasování i v České republice. Jeho cílem je zpřístupnění voleb všem občanům odkudkoliv a z jakéhokoliv zařízení a v konečném důsledku zvýšení volební účasti a modernizace voleb jako takových,“ rozvedli svou myšlenku.  

Piráti počítají, že co nejrychleji zavedou korespondenční hlasování, u něhož slibují, že bude férové v prezidentských, sněmovních i dalších volbách, a zároveň připraví jak legislativní, tak internetovou půdu, na hlasování internetové.

Plány Pirátů a Starostů

Plány Pirátů a Starostů

Vedle internetu Piráti a Starostové věnují pozornost nejen efektivnějšímu státu, ale také efektivnější a ekologičtější přepravě po území republiky. V kolonách aut podle Pirátů Češi, Moravané a Slezané prožijí rok života, rok, který by mohli věnovat něčemu užitečnějšímu. Vydělal by na tom i stát, který tak podle Pirátů a Starostů přichází o 13 miliard.

Lidé by prý v prvé řadě měli šetřit energií.

„Energie je pro řadu lidí neuchopitelná moderní forma magie, jejíž používání ale něco stojí. Žádný člen vlády není Harry Potter a nemá k ruce Ministerstvo kouzel, aby vyrobil něco z ničeho. Proto ideově pracujeme s energií jako formou měny. Naším cílem je zkrátka dosahovat cílů s menším úsilím: odtud energ(et)ická lenost. Řečeno dopravní terminologií máme na mysli bezmotorovou a sdílenou mobilitu, posilování veřejné hromadné dopravy, efektivnější vytěžování spojů díky pružné nabídce přepravních služeb – od mikrobusů a obecních taxislužeb, po páteřní sítě mezinárodních rychlovlaků,“ uvedli Piráti.

Plány Pirátů a Starostů

Plány Pirátů a Starostů

Stranou jejich pozornosti nezůstala ani otázka migrace.

V tuto chvíli se zdá, podotýkají Piráti se Starosty, že se migrační krize uklidnila. Jenže podle Pirátů a Starostů se to může změnit. A někteří politici toho možná zneužijí.

„Na poli mezinárodní ochrany se situace od roku 2015 výrazně uklidnila. Do budoucna je však kvůli nestabilní mezinárodní situaci a zhoršující se klimatické krizi nutno počítat s dalším možným nárůstem počtu příchozích. Migrační krize na jednu stranu vyvolala mezi lidmi přirozené obavy a nejistotu, na druhou stranu vytvořila hlubokou dělící linii ve společnosti. Někteří politici ji navíc zneužili k šíření protievropských a nacionalistických nálad,“ upozornili Piráti.

Piráti a Starostové představili program

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…